lördag 24 januari 2009

Avokado. Fulländad föda.

Räddningen när sötsuget förväntas komma, inte smygandes utan instormandes! Jag älskar ananas och goda,saftiga blodapelsiner. Tillsammans med mango, goda ekoäpplen och lite annan citrus klarade jag en filmkväll utan godisfrossande.

Jag gillar inte alls att köpa bröd i affären men sist vi handlade så köpte jag bröd från Saltå kvarn. Det var lite annorlunda. Ett hållbart, smakrikt och riktigt surdegssmakande bröd. I like! Vardagsfrukost med stressande tillbehör (filofax och mobil) men en lugnande och fin kopp grönt te.
Pålägget på mackorna. Bregott havssalt, skivad avokado, hackade valnötter och örtsalt. Vilken perfekt kombo med surdegsbrödet. Favoritpålägg just nu, utan konkurrens! Valnötter är också bra för oss veggisar som måste jaga alfa-linolensyra (omega 3), dessutom är de ju kungen av nötter! Pecannötter är drottningen och alltså likvärdig, sötmandel är tronarvingen. Jag gillar nötter.


En icke-raw middag men grön, minst sagt! Detta är superenkelt. Bovetenudlar, purjo,edamamebönor, broccoli och avokado blandas med min favvodressing:
soja, sesamolja,kokosolja,riven ingefära och vitlök.
Samma dressing fick smaksätta vår första raw-lunch. Groddade linser med strimlade rotfrukter och nötter.
Jag har beställt grejer från "lyckas med mat". En mandolin från kyocera (wow!), en juliennestrimlare från peel appeal (skoj) och en sil för att sila alla mina groddar jag har på G nu. Kolla in sajten, snabb leverans och roliga grejer. Härifrån beställer jag igen! http://www.lyckasmedmat.se/



6 kommentarer:

Anna sa...

Avokado är Guds gåva till människan, helt enkelt. Jag har inte ord før vad jag känner før den.

Anonym sa...

Aha Saltåbröd....har du varit på cafeét vid Saltåkvarn? Jag känner en kille...hm hm hm , som alltid säger - vi kan väl åka til Saltå? Till och med firades en födelsedag där....(20år tror jag)

Häng med!

Anonym sa...

Hej Johanna!
Har letat som en galning efter dessa edamamebönor, som jag en gång smakat och aldrig kan glömma!! Har letat i både vanliga och "ovanliga" butiker, dvs asiatiska. VAR hittar man dem?? Bor inte i Sthlm eller någon sorstad, tyvärr, men är i Gbg då och då....
Tacksam för "svar". Kommer och hälsar på här på din fina sida snart igen! :) Anna

Johanna sa...

Hej Anna!

Du är välkommen till sidan när du vill! =) Jag köper bönorna på JFK (Japan food & Kitchen) i Sthlm men kolla in denna kommentar från ett tidigare edamameinlägg:

Ö-Helena sa...
Nu vet ju inte jag var du bor, men i Göteborg finns edamame bland annat på Hung Fat (som jag tror har bytt namn) på Östra Hamngatan. Om du skulle ha vägarna förbi.

the lost feeling sa...

Det är väl inga problem att undvika godis/sött om man har en sån där vacker frukttallrik! :) mango, ananas och blodapelsin är verkligen toppen. och ekoäpplen. Ekocitrus. vilken smak!

fina smoothies här ovan också. problemet är att min mage inte riktigt vill tåla sånt som frukt och frön hur som helst. om jag äter bara frukt eller bara frön går det bra, men kombinerat med annat så blir det akut magont en stund. men det funkar. jag löser mina smoothieproblem med havremjölk och vaniljsocker istället för vaniljyoghurt t.ex. enkel favorit: havremjölk, banan, frusen mango, pressad lime, lite fint vaniljsocker. mmm!

håller förresten på att starta upp min matblogg (på riktigt!) nu. den är inte så raw så vi kommer komplettera varandra fint istället för att konkurrera :)

Anonym sa...

Jag ÄLSKAR blodapelsin. Tyvärr börjar säsongen lida mot sitt slut =(