fredag 9 januari 2009

Raw- något för mig kanske?


Har gått in lite för detta med raw food på sistone. Jag har varit nyfiken på raw och levande föda ganska länge men inte liksom tagit mig för att göra så mycket annat än glass (frysta bär, fryst banan och avokado), smoothie (på enbart frukt och bär) och fruktbollar (finns under etikett "levande föda" här på sidan).
Under julen beställde jag boken "raw food på svenska" http://www.pzi.se/ och blev riktigt inspirerad av de lättlagade och lockande recepten.
Jag har också bloggutbildat mig och kollat in bl.a http://www.loveraw.blogspot.com/ (riktigt informatonsrik och inspirerande blogg) och http://www.rawfoodshop.se/ förutom den gamla favoriten http://www.reneevoltaire.se/Hem/. Nästa lön kommer nog att ryka fort och på mat som vanligt. Rå kakao, chlorella, mandelsmör, råsaftcentrifug och spiralizer står högt på önskelistan!

Jag ska försöka byta ut åtminstone något mål i veckan mot raw framöver. Raw är ju inte så komplicerat som levande föda så jag känner inte riktigt samma motstånd längre. Resten av målen ska jag försöka hålla så näringsrika och obelastande som möjligt.
Jag blev inspirerad idag när jag till lunch åt nässelsoppa (inte raw men..) och en smoothie på jordgubb,banan, apelsin och ingefära. Jag var så orolig för att inte bli mätt men jag mådde superbra på den näringsfulla lunchen!

Under julen har jag läst "den självläkande människan" av Susanna Ehdin och "bli av med sockersuget - eller - potatis, inte prozac" av Kathleen Desmaisons och blivit ännu mer taggad på att äta näringsfullt och läkande. Min långa förkylning, allmänt taskiga immunförsvar och den trötthet jag känt på sista tiden är också en motor för detta.
Nyårslöftet består dessutom av att dra ner kraftigt (näranog nolltolerans) på raffinerat socker (och hemska sötningsmedel också, men de har jag undvikit länge) och söta produkter överlag under 2009. För att underlätta har jag lovat mig själv att jag under 2010 får äta socker igen om jag vill. Men under ett ynka år av hela mitt liv så ska jag försöka avhålla mig. Jag kommer naturligtvis inte att lyckas till 100% men det känns som ett löfte som jag förberett mig på länge så övergången blir inte så dramatisk. Men alla försök jag gör i dagsläget att försöka ställa om min diet får mig att undra hur jag någonsin lyckades med något så dramatiskt som att bli vegetarian???

2 kommentarer:

Jessica sa...

jag fick en råsaftcentrifug av pontus i julklapp. bara ngt så enkelt som blanda päron, äpple och apelsin blir mkt godare än köpt. jag fick en dvd med massa recept som jag ska prova. men hittar du recept dela gärna med dig!

gll sa...

Spännande Johanna! Himla spännande.
Men det funkar nog också med en bulle då och då!
Tack för idag!!!