måndag 12 maj 2008

Nässlor och solsken - ljuva sommar!

För somliga innebär sommaren kanske nya glasögon, en blommig klänning, den första mjukglassen eller en öl på en uteservering. För mig finns inget bättre än skogens dofter av sommar.

En citronfjäril som flyger förbi så nära att man känner doften. Som citronluft.
Nyutslagna björklöv. Fräscha och fräna. Stickande nya. Uppkäftiga klibbiga knoppar.
Dammig, solig grusväg. Knastertorra kvistar vid vägkanten.
Nässlor. Klorofyllluktande, smärtsamma, hetsande brännässlor.
Jag plockade en påse full idag. Det svider fortfarande i fingrarna. Trots att jag hade handskar på mig. Jag satt i en glänta med torkat gräs och nässelsnår. Det är något väldigt tillfredsställande med att plocka just nässlor. De kämpar tillbaka, bits och rivs. Man blir nästan förbannad, men det kan man inte bli när man ägnar sig åt något så stillsamt. Man måste tygla sitt humör och bli mildare för att bli sams med den. Sedan satt jag vid stranden och rensade dem. Det tog en hel evighet men det gjorde ingenting. Jag slogs av hur duktig jag är på att förvalta mina lediga dagar så att de verkligen fyller sin funktion och gör mig harmonisk.
Nässelsoppa
Det finns massor av sätt. det här är det allra enklaste:
ca. 1½ liter nässlor (okokta). Förväll dem snabbt. Kyl av.
1 gul lök. hackad.
1- 1½ l. buljong
en skvätt grädde
1 kokt ägg
salt och peppar
smör och mjöl.
stek löken. smält lite extra smör och red av med mjöl. Lägg i nässlor och buljong. Koka 3-5 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och grädde. Servera med ägg och knäckebröd. Jag kunde inte bestämma mig för vilken middag jag ville ha så jag gjorde pizza och serverade till.

Pizza Caprese

Pizzabotten

olivolja, flingsalt, torkade vitlöksskivor (eller färsk)

hackade tomater, riven mozzarella, finhackad rödlök, färsk basilika och mynta

smörj bottnarna me dolivolja. strö över salt och vitlök. Lägg på tomater och ost. Krydda med oregano/pizzakrydda. Grädda på varm plåt i 200 C till osten tagit färg. ta ut och dekorera med basilika och mynta.

Jag längtar så efter en egen trädgård men jag njuter verkligen av att kunna skörda skogsfynd också. Om någon månad kan jag börja leta kantareller och smultron, härliga tider väntar, men jag borde nog göra något åt all svamp,bär och grönsaker som ligger kvar i frysen sen förra året!!??

3 kommentarer:

Anonym sa...

nässelsoppa är gott! men jag har inte vågat plocka än.

angående det du sa häromdan: du får inreda efter katternas behov! kolla här: http://goto.glocalnet.net/kattsida2/balkong.htm

snacka om kattparadis-balkong och -lägenhet.. är det bengaler? tyckte de var lite lika, om jag minns rätt..

annamaria sa...

Vad ljuvligt det låter! Du skriver så beskrivande och fint så jag kunde känna doften av citron ända hit.

Johanna sa...

Vilken fin kattbalkong, men jag har ju inte ens balkong! Det var en bengal med på de bilderna.