söndag 1 mars 2009

Karlsbaderbröd till semlor


Jag cravar vitt bröd då och då. Särskilt på söndagar faktiskt. Vitt rostat bröd med god ost till en latte är en härlig, liksom nästan kontinental frukost (om nu de verkligen är något att längta efter).
Till denna helg testade jag de här karlsbaderbröden som på alla sätt som går är verkligt onyttiga. Enligt receptet ska de passa extra bra till den här typen av frukost och deras sammetslena konsistens ska smälta på tungan.
Ja, visst blev de rätt trevliga, men jag vet inte om det är så stor skillnad på dessa och briochebröd som jag också trodde att jag skulle gilla men de är helt enkelt inte tillräckligt goda för att väga upp för sin onyttighet. Men prova gärna, jag kan tänka mig att det här är ett bröd som för det mesta faller i god jord.
Receptmakaren har förresten gjort en riktigt bra bok. Mer om den längst ner på sidan.

Karlsbaderbröd

Tillagningstidca. 2tim. Ugnsvärme 250C
Till 24 bröd

2ägg
1pkt (50g) jäst
3 dl matlagningsgrädde
½-1tsk salt
2msk vit baksirap
150 g mjukt smör
10dl vetemjöl
till pensling; 1 ägg, 2 msk mjölk

Gör så här
Vispa upp äggen tillsätt smulad jäst och rör om.
Värm grädden till 37 grader och slå i skålen
Tillsätt salt, socker smör i klickar och det mesta av vetemjölet
Arbeta i maskin 5 min. eller för hand 10 min. Jäs 15 min.
Ta upp degen och knåda den några min. Dela i 24-50 bitar beronde på om man skall ha kuvertbröd eller drinktilltugg.
Forma avlånga bitar. ca 8 cm om du har delat i 24 bitar,Gör lite spetsiga ändar.
Lägg på smorda plåtar, jäs övertäckta i 30 min.
Pensla och grädda 250 grader 5-8 min.



Jag tyckte att även om det här var matbröd så skulle de passa utmärkt för semmelbröd och så fick jag då äntligen göra egna semlor. Jag tycker verkligen inte om köpta semlor, blir faktiskt helt yr av illamåendet de ger mig. Hembakta kan dock tänkas slinka ner...och dessa var lite extra lyxiga.
Sammetslena hemmasemlor
  • Karlsbaderbröden fylldes med:
  • hemgjord mandelmassa (hela mandlar med skal, mixade med socker och lite mjölk) och
  • lättvispad vanilj och kardemummagrädde som också användes för att blanda ut mandelmassefyllningen med.
Goda små semlor till en kopp kaffe. Jag lyckades ändå inte få i mig en hel då semlor är så mastiga. Men snöten åt två så då var det nog ok. Även om han är världens mest tacksamma matgäst!



Britt Sandqvist-Bolin: Tack för en riktigt bra bakbok. Undertiteln lyder "Matbröd- du alltid lyckas med" och jag instämmer. Välprövade recept som alltid blir jättebra! Boken i sig ser kanske lite billig ut. Som de där massproducerade som bara innehåller kopior av redan dåliga recept. Men den här boken ÄR bra, leta efter den i bokhandeln. Jag har tidigare publicerat Britts bagelrecept, det som är på bokens framsida.

"Matbröd- du alltid lyckas med" Bra böcker, 2001

1 kommentar:

the lost feeling sa...

herregud vad du har bloggat duktigt på sistone! jag har haft sjukt mycket med c-uppsats etc. men snart ska jag komma igen..

återkommer med kommentarer... du bloggar mer än jag hinner kommentera på! haha.

läste svantes systers inlägg om honom och log gott åt det även om jag knappt känner honom :)