söndag 2 december 2007

Bagels

Det är något förföriskt med vitt bröd. Det kan inte hjälpas. Jag bakade vitt bröd i helgen och det var så gott att jag åt upp två innan de ens var redo att tas ur ugnen! Och om du är mer återhållsam än jag och råkar få bröd över så pröva att dela dem och rosta dem till frukost och fundera över på om du någonsin har rätt att klaga på någonting igen!


Men i dessa dagar när man känner sig som en större synderska än skökan i babylon när man köper VITT ris och VANLIG pasta så känns vitt bröd så nära trailer trash man kan komma i en borgeligt styrd småstad 10 mil från Stockholm. Och visserligen vill jag vara gränsöverskridande men så långt som att äta vitt bröd till vardags vågar jag verkligen inte gå. Därför blandade jag ner en näve havrekli i mina sega, söta, mumsiga, GI-fiender BAGELS!
ugnsvärme 225 c, mittfals
16 normalstora eller 32 minis (som jag gör)

25 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, rumsvarm
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
12 dl. vetemjöl special
1-2 dl. havrekli

till kokning: 3 liter vatten, 2 msk salt
till pensling: 1 uppvispat ägg, sesamfrön och/eller vallmofrön

Tillsätt allt i en köksmaskin, dock endast hälften av mjölet. Arbeta i 5 minuter. Tillsätt under tiden resten av mjölet. Arbeta i maskinen ytterliggare 5 minuter efter att allt mjöl är tillsatt. Jäs under bakduk i 30 min.

Koka upp vatten och salt. Sätt på ugnen på 225 c.

Ta upp degen på mjölat bakbrod. Rundriv bullarna och peta ett hål i mitten, forma dem till ringar.

Koka ringarna några åt gången ca. 2 minuter. Lägg på bakplåtspapper, pensla med ägg, strössla med frön och baka i 10-15 min för minis och 15-20 minuter för stora. Låt svalna på galler.
Ps. Om ni oroar er över min själ kan jag bara berätta att jag satt tre surdegar på laddning. En på råg, en på emmer och en på (ehm) vete. Berättelsen om dessa tre får jag lov att återkomma till. Ds.

4 kommentarer:

gunilla sa...

Vitt bröd! Men mänska att du törs! Med Kerstin som svärmor - du e en modig kvinna du Johanna! Hi hi hi! Men nu när jag läser än mer noggrant blir jag lugn. Surdegar - men dåså! Det finns fortsatt hopp för dig vännen. Och psst...det funkade jättebra att åka mellan våra små S-städer. Med andra ord - vi kommer gärna tillbaka. Vi pratar ofta om din fantastiska kantarellpizza!!! Sicken tur att vi bjöd över oss då!

Johanna sa...

Jag vet!! Det var inte utan en stor (deg)klump i magen jag publicerade min mörka hemlighet om det vita brödet. Kom tillbaka närsomhelst! Det är supertrevligt att laga uppskattat mat "feed the ego" du vet! haha...Kram

the lost feeling sa...

hehe jag har ätit fullkornsris och råris i evigheter men nu har rebellen i mej vaknat och jag typ lever på basmatiris. det är ju så gott!! åhh, basmatiris är livskvalitet! dessutom har det iaf inte så högt GI som vanligt vitt ris eller parboiled ris har jag iaf läst nånstans....

Johanna sa...

basmati är fantastiskt gott! Bästa vita riset! Jag har säkert ocksåhört det där om att det är bättre än vanligt ris...=)