fredag 30 november 2007

Majscappuchino

För ett par veckor sedan kom en leverans av farmors hällbröd och en stor påse egenodlad mandelpotatis. För mig, som äkta potatisälskare finns nästan inget bättre än just mandelpotatis. Men jag kan förstå de "sörlänningar" som rynkar på näsan åt denna delikatess, sorten gynnas inte av det mesiga klimat som står att finna här nere.

När den får växa i midnattssol, långsamt och mödosamt, utvecklas dess smörgula, nötmöra karaktär. Här nere skulle jag hellre satsa på sparrispotatis eller om man får tag på det, småpotatisar från bjärehalvön (såna man kan köpa på NK mat).

Idag fick knölarna reda en majscappuchino som svängdes samman i all hast. Receptet är Cathrine Schücks (lite omvandlat av mig men...), och kommer från nån tidning för evigheter sedan. Smaken av den söta majsen och potatisen bryts väldigt trevligt med lime och svartpeppar.

Majscappuchino med lime och svartpeppar
1 gul lök, hackad
4 mandelpotatisar, tärnade
4 dl majskorn
8 dl buljong
skalet och saften från ½-1 lime
rikligt med svartpeppar


Stek grönsakerna i lite olja. Låt koka ca. 15 minuter. Mixa (gärna med stavmixer, blir skummigast så*) och smaksätt. Har du hällbröd att äta till är du förstås extra lycklig.

Det bästa med så enkla recept som den här soppan är att de kan förvandlas så lätt. Pröva att byta ut mandelpotatisen mot sötpotatis, tillsätt lite grön chili och se vad som händer om limeskalet byts ut mot stött pomerans.

* Om du liksom jag, inte har stavmixer, men vill få till ett cappuchinoskum så kan du skumma lite mjölk och toppa soppan med. Jag hade inte det heller så egentligen var det en vanlig majssoppa jag gjorde idag, men vad f-n, att döpa soppor till cappuchino är ju bara så 90 i alla fall!

3 kommentarer:

the lost feeling sa...

får man önska sej julgodisrecept här på bloggen? lite fudge! och kola. med roliga smaker. saffran, citron? :) lime? kletig choklad? osv osv.

sen är det kanske inte rätt forum men när jag ändå skriver här; stort tack för inbjudan men jag kan inte komma till strängnäs på nyår tyvärr. ser fram emot att hälsa på nån gång efter nyår dock! kramar

Johanna sa...

Trist med nyår, men jag ska fundera på julgodiset! Kram

Helena sa...

Hej!
Jag såg längre ner på sidan att du hade gjort glögg med glöggkryddor från North and south fairtrade. Jag har fått tre småpåsar med dessa kryddor men inget recept.
Du minns möjligen inte hur du gjorde och hur många påsar man har i etc?
Maila gärna på matte@dalahundar.se

Mvh Helena