söndag 18 november 2007

Till Anna, om knivar.



Det heliga tillståndet måste göra Anna synsk, för jag hade tänkt skriva mitt nästa inlägg om just knivar! So, till dig Anna:

Jag vet att knivar inte ska vara gåvor, de tros skära av vänskapsbanden mellan givaren och mottagaren. Men om de råden hade gällt så hade jag knappt haft en enda hygglig kniv i min låda. De flesta jag har, har jag fått av andra, och här är mina favoriter:

1, Mac JU65. En japansk universalkniv. Jag fick den av min bror år 2000 och som är lika vass idag, utan omslipning. Högt värderad och omhuldad!
2,Victorinox. Jag fick en brödkniv i present. Kanske min mest använda kniv. Delvis för att jag bakar mycket bröd, och skivorna blir perfekta med denna. Men också för att den är så himla stadig och bra när man ska hacka och skära mycket hårda och stora grönsaker. Purjolök, kål och sallad försvinner i rasande fart under denna trevliga kniv.
3, Lions sabatier. En kockkniv jag köpte som gåva åt mig själv. En otroligt välanvänd kniv som dock tappar skärpan snabbare än de andra två. Men den är lättvässad och håller bra. Lite för ospännande bara, om än funktionell.
4,Global. Hypat knivmärke som trots allt i mångt och mycke är värd sitt rykte. Jag har en skalkniv som jag tror att jag fått av min bror (eller så fick han en av mig??). Har funkat fint och tjänstgjort villigt i många år nu.

Bubblare! I förra månaden startade jag en tidningsprenumeration för att bonusen var två knivar från Fiskars ur deras serie "functional form". Knivarna har jag haft ett par veckor och de är helt fantastiska! En skalkniv och en behändig grönsakskniv ("japansk" som den kallas) men härligt, greppvänligt handtag, otroligt fin skärpa och överlag mycket funktionella! De är otroligt prisvärda, särskild i jämförelse med alla ovanstående. Återstår att se hur de håller i längden, än så länge är jag mycket,mycket nöjd!

Vad är det då som gör en kniv bra? För mig är det ergonomin, funktionen och slipningen. De ska vara lätta att hantera, fungera väl för det de är avsedda och vara så vassa att det inte känns om man så skär av sig fingret. Kockknivar brukar oftast rekommenderas som "allroundknivar" om man bara vill ha en enda kniv, men jag skulle vilja göra ett inpass där och säga att i det vegetariska köket kan nog en grönsakskniv fungera mycket bättre som allroundkniv.

Jag har alltid tyckt att en bra kniv är värd att investera i. Men om Fiskarsknivarna håller samma stil framöver som de gör nu kommer jag aldrig att köpa något annat märke. På deras hemsida kan man köpa skalkniven för 53:-, att jämföra med den jag har från global som kostade 200-300:- eller fiskars grönsakskniv för 134:- mot mackniven för runt 800:-. Med de priserna kan man ju köpa ett helt set med fiskarsknivar!

1 kommentar:

Anna Monsen sa...

Tack för att jag "fick" ett avsnitt:)
Den Victorinox du har har jag med och den er UNDERBAR! Love it, love it!