fredag 9 november 2007

Nypon, en efterlysning
Varför använder vi inte mer av denna fantastiska råvara? Mellan blåbär, björnbär, hjortron, nypon, Havtorn (ÅÅÅÅÅÅH), åkerbär,tranbär,krusbär och skogshallon funderar jag på om det verkligen finns anledning att sörja de tropiska frukter som (förhoppningsvis?) snart inte skeppas runt hela jorden till våra fruktdiskar.

Regional försörjning på frukt- och bärfronten skulle jag klara mig gott på. Om vi var mycket bättre på många fler saker så skulle vi kanske kunna behålla några enstaka flygresor och få smaka ananas och passion direkt från träden där de växer istället.

Jag fattar inte varför inte tillgängligheten på våra svenska bär är bättre? Tänk vad fantastiskt om det skulle löna sig för människor att odla sådant som naturligt trivs i vårt klimat? Just nypon är något som jag skulle vilja använda mig mycket mer utav. Smaken är ju fantastisk!Tänk om man kunde köpa frysta nypon som man nu kan köpa fryst ananas eller mango!?
Eller för den delen frystorkade bär som blåbär, jordgubbar och hallon - MUMS!

Men jag skulle gärna vilja ha nyponrecept och efterlyser det härmed. Mina nyponkunskaper so far begränsar sig till att blanda billig vaniljglass med nyponsoppspulver...=)

1 kommentar:

den riktiga maria sa...

å en kommentar till.... :)

sugen på havtorn. hade dom juice på tant grön sa du? ska ta en promenix dit nån dag.

funderar oxå på att plocka nypon, finns några kvar här fast dom är ju stenhårda, frusna kanske. men hemgjord nyponsoppa är helt seriöst det godaste som finns!

har inga proportioner men, fasters nyponsoppa:
- nypon, rensade. koka upp med lite vatten , koka en stund. mosa med en potatisstamp. sila i en sil. om man vill kan man upprepa proceduren med nyponmoset som blev kvar, för att få ur mesta möjliga ur smaken.

sen sötar man och reder med potatismjöl, låter koka upp men tar av vid första bubblan annars blir det segt.

underbart!