lördag 24 november 2007

Något nytt i skafferiet - till Nina (with love)!

"Den nya vardagsmaten" är ju en tidningsrubrik som känns väldigt bekant vid det här laget. Klicheartat som tusan, men visst frestas även jag till att använda den. För när man ska förnya sitt leverne är det väl just vardagsmaten som ska förnyas. Det är dock en hel del den nya maten måste förhålla sig till. Råvarorna ska vara lättillgängliga, det gå snabbt och lätt att laga och kosta så lite som möjligt. Därtill ska den vara hälsosam som tusan så att vi kan överäta i alla andra sammanhang!

Min sju-i-topp maträtter -matserie
-kapat inlägg, om du vill ha tag i de tidigare publicerade inläggen, kontakta mig, annars kommer de igen!

Måndag:


SOPPA Egentligen äter jag soppa mer än en gång i veckan. Jag tycker att det är otroligt bra mat. Det går nästan alltid att svänga ihop en smaskig soppa av vad som finns hemma. En vardagsfavorit är
sparrissoppa: fryst grön sparris, kokt i buljong, mixad med lite havregrädde, kryddad med salt och peppar. Det går verkligen på nolltid.


Fransk sommarsoppa är lika enkel: skivad potatis, skivad purjolök. Koka i buljong. Klar! Visst, visst, är du extra tjusig slänger du ner en burk kikärtor och färdighackad fryst persilja. Fransmännen kan det här med soppor och den


franska löksoppan är väl något alldeles extra. Stek skivad gul lök i smör, red med en msk mjöl, späd med buljong och en skvätt vitt vin (resterna från helgen). Jag gratinerar aldrig soppan men serverar den med persilja, färsk eller frusen. En burk blandade bönor ger mer protein och mättar fint.


Ni ser ett mönster här va? Grönsak + buljong och eventuellt redning fixar vilken soppa som helst! Mitt sista exempel är min godaste soppa. Inte lika enkel som ovanstående men så otroligt god att jag förvånar mig själv varje gång jag gjort den.

Rödgrön chilisoppa med ingefära:

7 mogna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
1/3 (eller mer) röd chilifrukt
2 msk olja
4 dl grönsaksbuljong
salt,peppar,socker
150g gurka
½ lime
1 msk soja (brukar uteslutas)
1 ½ tsk socker
1 kruka smörgåskrasse

hacka tomater, lök, vitlök, ingefära och chili fint. fräs i oljan utan att det tar färg. tillsätt buljongen och koka i 5 minuter. smaka av med salt,peppar och socker.
gurksallad: riv eller strimla gurkan. blanda med lime, socker och ev. soja. rör ner klippt krasse. serveras kall till soppan. Soppan är minst lika god (om inte godare) kall!

2 kommentarer:

Nina sa...

Man tackar!
En fråga: när du skriver bara "buljong", menar du då helt vanlig grönsaksbuljong på tärning?
Kram!

Johanna sa...

Det funkar! man kan ta vilken buljong som helst, jag använder alltid grönsaksbuljong. Tärning, fond eller hemkokt funkar precis lika bra.