onsdag 21 november 2007

Chokladpaj - det bästa av det sämsta!









Det måste sägas, jag känner verkligen aversion mot paj i alla dess former. Visst har jag ätit goda pajer och visst har jag lagat ändlösa mängder av äppelpaj och blåbärspaj och purjolökspaj och alla andra standardsvenniga rätter som ingår i pajfamiljen. Men oftast känns paj som en väldigt tråkig och dålig lösning där råvarorna nästan alltid kan behandlas mer fördelaktigt än i en paj. Men en typ av paj tycks aldrig svika mig - chokladpajen!






DULCE DE LECHE - kola och mörk choklad,söt och fyllig

pajskal:100 g smör, 3 dl mjöl, ½ dl kakao, 1 msk socker, 1 äggula, 3 msk kallt vatten

kolafyllning:800 g kondenserad mjölk

tryffelfyllning:2 dl vispgrädde, 200 gram mörkchoklad

garnering:kakaopulver

Gör såhär:
pajskal: rör snabbt samman alla ingredienser i matberedare. Låt det bara bli smuligt och fös ihop smulorna för hand. låt vila i kyl 30 minuter. Grädda skalet 8-10 minuter i 200 grader.låt svalna.
kolafyllning:koka burken i vattenbad 2 - 4 timmar. (ju längre du kokar, desto fastare konsistens). Bred i pajskalet och låt stelna.
Tryffelfyllning:koka upp grädde och choklad. häll över kolafyllningen. låt stelna och dekorera med siktad kakao.

HALLON OCH MÖRK CHOKLAD - syrlig och bärig
pajskal : mördeg, cheesecakebotten eller mandelbiskvibotten (mixa mandelbiskvier m. smält smör)
fyllning: 300g mörk choklad,3 dl grädde,1½ dl. hallonpuré (ca 150 g färska hallon som silas)dekoration:färska jordgubbar (kan uteslutas)
Gör såhär:
Gör iordning pajskalet så att det är kallt. Värm chokladen i grädden tills den är smält. Blanda med hallonpuré och häll i skalet. Ploppa i massor med färska små jordgubbar. Ställ att svalna över natten eller i flera timmar

KARDEMUMMA OCH VIT CHOKLAD -spice it up!
deg: 125g vetemjöl, 1 krm salt, 75 g kallt smör i bitar, kallt vatten
fyllning: 350g vit choklad, frön av 8 kardemummakapslar, 390ml vispgrädde
Gör såhär:
22cm form. Rör ihop pajdegen snabbt. Kavla ut och lägg i formen. Låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 190c, ev. m. pajtyngder ( t.ex torkade bönor på bakplåtspapper). efter 15 minuter, ta ut tyngderna och grädda i 10 minuter till.
fyllning: krossa kardemumman, blanda med bitar av choklad. Häll varm grädde (inte för varm, då skär den sig, helst inte över 45c) lite i taget över chokladen. Rör samtidigt och håll grädden jämnvarm.
Låt pajen stå kallt till den stelnar. Kan även frysas.

LINGON OCH VIT CHOKLAD - svenska smaker täckta av ett skal av mörkt choklad

Det här receptet är baserat på en tryffel jag gjorde för några jular sedan. Den blev fantastiskt god och här komemr receptet i pajform!
deg: Valfri deg ur ovanstående recept. Grädda den och låt kallna. Pensla sedan insidan med mörk choklad (ca. 50 g) så att den täcks ordentligt. Låt stelna.
fyllning: 4,5 dl lingon,1 ½ dl strösocker, 300 g. vit choklad, 2 1/4dl vispgrädde,37,5g osaltat smör samt 50 g. mörk choklad att täcka med.
Gör såhär:
koka ihop lingon och socker4-5 minuter. Passera genom en sil.hacka chokladen grovt, lägg ner smöret. Värm grädden i kastrull. Blanda grädde försiktigt med choklad och smör. Rör sedan ner lingonkompotten. Ställ tryffeln i kylen i ca. 1 timme. fyll sedan pajskalet med tryffelfyllningen. Ställ in ca. 15 minuter i frysen.
smält den mörka chokladen och bred ut över tryffeln. låt svalna. dekorera med färska lingon och rullar av vit choklad.




Jag har faktiskt några goda pajrecept till i gömmorna, men de får vänta ett tag på publicering. Tills vidare ett boktips, ironiskt nog är en av mina smaskigaste kokböcker just en pajbok! Receptet på vit choklad- och kardemumma kommer därifrån (dock ngt. modifierat). Pajer av Sarah Banberry, kan köpas för en relativt liten peng!

Inga kommentarer: