onsdag 14 november 2007

If i was your mama......så skulle det här vara "mammas köttbullar". Jag är tvungen att återskapa de här minst varje jul till vegetarianernas julbord (men jag säger bara, veganer: look away!). Idag blev de f-ing mandelbullarna ersättning för frikadeller i grönkålssoppa.
Soppan blev helt ok, påminde om nässelsoppa (mmm) men jag vet förstås inte om den smakar som Kerstins berömda.
Soppreceptet är onödigt att skriva ner. Det kan ni kolla upp whereever (grönkål + buljong och redning) men det salta mandelgodiset kommer här:

200 g sötmandel
3 dl ströbröd
3 dl riven ost
½ gul lök (liten)
6 ägg
2 msk vatten
salt och peppar

Mixa mandeln till smulor och blanda med resten. Låt vila några minuter. Rulla till små bollar. Koka i buljong i 8 minuter (eller till de flyter till ytan). Låt rinna av och stek sedan som köttiga bullar.

Om de ska vara frikadeller räcker det med att koka dem. Som stekta serveras de som vanliga köttbullar i olika rätter. De blir fasta och håller ihop bra. Konsistensen är nötigt knaprig. De är faktiskt väldigt goda men jag är sjukt less på att göra dem vid det här laget! Men alltså, de är inte jobbigare än vanliga köttbullar. Det är själva rullandet som är så otroligt tråkigt.

Förra julen fick jag faktiskt hjälp med rullandet, vilket gjorde uppgiften mycket trevligare. Om detta ändå ska göras så kan man lika gärna göra massor. Ovanstående recept är redan dubbelt, räcker till 4-6pers. Men jag brukar dubbla även det till julbordet. Det går åt hur fort som helst!

Om du har en vegetarian på middag eller om du saknar mammas köttbullar, unna dig dessa oveggiga mandelbullar, de är värda all möda - nu när jag får chans att tänka efter!
Obs! På bilden är bullarna ostekta, de får trevligare färg om man bryner dem i smör efter kokningen, så gör det!

1 kommentar:

Anna Monsen sa...

Härlig blogg!!! Jag blir sjuk av svampbilden, inte en trattis har vi funnit här, helt sjukt. Bättre lycka nästa år.
Kladdkakan din ska prøvas ut inom snar framtid. Jag har fortfarande ca 100 dagar på mig att äta precis vad jag vill utan att ha dåligt samvete:) Fortsätt skriva så ska jag prøva allt gott!