lördag 17 november 2007

en matnörds definition av shoppingdag

Ja, det är inte lätt att vara vän med en matnörd. Igår träffade jag Sara i Stockholm för trevligt umgänge och storstadsspring. Med mig i fickan hade jag en lapp på alla butiker jag ville besöka. Endast mataffärer!


Det är lätt att känna sig som ett riktigt freak men Sara var mycket förstående och supportade mitt sökande. Tyvärr tog pengarna slut alldeles för snabbt och jag är ganska ledsen över att jag inte hade råd med en snygg vardagsklänning till imorgon, en flaska "Snow Fairie" från Lush eller havtornsjuice från hälsokostaffären Gryningen (Folkungagatan 68), men lite hann jag med innan kassan sinade helt och hållet.


Jag har äntligen köpt soba- och udonnudlar (det senare omöjligt att motstå efter att ha läst "Kafka på stranden"), jag har planer för deras tillagning och återkommer med recepten när de är genomförda.


I Uppsala hade jag innan Stockholm handlat massor med alger och sjögräs av olika slag. Jag vet inte ännu hur jag ska laga till allt. Aramealger tycker jag är lätt att använda mig av, kombualger åker alltid ner i sushikoket men allt konstigt sjögräs och tång och grejer jag köpte nu, hur ska det förtäras? Återstår att se.


Första stoppet på vägen var den fantastiska butiken Gryningen. Där fann jag, till min stora gläde, sjögräskrydda. Något jag letat efter i tio år! Jag blev otroligt glad för detta fynd. När jag senast köpte det så blandade jag det med färsk gurka och åt tillsammans med ugnsbakade sojabönor och kikärtspaté. Se till höger, övre delen av bilden för att kika på de salta, gröna små flingorna.

På JFK (Japan food & kitchen) hittade jag ett härligt urval av sushitillbehör till synnerligen trevliga priser. Det var absolut en av de fräschaste matbutiker jag besökt, med supertrevligt bemötande och en underbar doft från köket. Här hade jag kunnat handla massor, dessutom utan att bli ruinerad. Jag önskar att jag hade köpt edamamebönor men eftersom de var frysta och vi hade flera timmar kvar på stan tycktes det som en dålig idé. Nästa gång jag åker till stockholm tar jag frysväskan med mig! Igår fick jag med mig inari (friterade sojakuddar), sushikrydda, misotillbehör, sojakokta alger, gen maichate och lite annat smått och gott!


Något man också kan hitta i, kanske främst kinesiska butiker, är mock abalone, veggemusslor alltså, med riktigt trevlig smak och form måste jag säga (den blå burken på bilden). Jag har aldrig ätit musslor och har svårt att tänka mig att de smakar såhär men enligt initierade källor finns det en viss smaklikhet dem emellan. I bakgrunden står en flaska saké som tycks passa in i sammanhanget och en flaska bacardi som inte gör det. De båda köptes på fredag kväll för 200:- jag hade i presentkort på systembolaget. En perfekt present då jag antagligen aldrig hade kommit mig för att köpa de annars. När jag ändå var på systemet så passade jag på att beställa Blossas glöggbox, nu ska här smakas årgångsglögg!

Så ser bra mathandlardag ut! Men nu får det vara nog med det asiatiska ett tag. Hädanefter är det hälsokost som gäller! Gryningen på folkungagatan och Goodstore på skånegatan är prioriterade!

Men önskelistan växer ju bara hela tiden. Reneé Voltaire har både spännande böcker och råvaror. På henne hemsida finns en grönsaksvarv jag länge velat ha, likaså zestsetet. Hennes "peace, love & food" står också på önskelistan men den är en hundring billigare på bokus så beställer jag den blir det därifrån. Och kokboksönskningar råder det ingen brist på, "Jag vill ha choklad", Eisenmansystrarnas "Två systrars söta" och "Vinterns söta", "Lakrits, mint och choklad" och "Pink" är bara några som jag vill lägga vantarna på. Släng därtill in en ställbar och supervass mandolin i tomtesäcken så lovar jag att vara snäll i minst ett år till!


2 kommentarer:

Anna Monsen sa...

Använder du några speciella knivar? Jag har en Victorinox som jag haft i många år och älskar högt, så fick jag två till av Maria när jag fyllde år. Världsklass!!! Vad är det som gör knivar så bra?

Anonym sa...

Din blogg verkar superintressant! Jag är lika matnördig som dig, jag älskar att handla, laga, läsa om och ÄTA mat ;) Tyvärr finns det inte något jättestort utbud av andra mataffärer än Coop Forum och ICA Kvantum.. men jag brukar hitta en massa spännande (och starka!) saker på en Thai shop i stan. :)

Jag har lagt till dig på min blogglista nu i alla fall!