tisdag 20 november 2007

tårtkavalkad från svunna tider


Ibland kliar det i fingrarna och jag får lust att baka tårtor igen. Det här är några exempel på tårtor jag gjort. Det är otroligt skojigt att dekorera tårtor på det här sättet men ganska tidskrävande och frustrerande också i viss mån. Och ärligt talat så blir de sällan sådär supergoda. Bilden högst upp i mitten är ett exempel på en s.k moussetårta, det är de tårtor som jag helst gör. Minimalt med tårtbotten (yack!) och maximalt med fyllning som hålls ihop av en krage av smält choklad. Här kommer ett recept på jordgubbs- och vit chokladmoussetårta. Jag har flera gånger varierat receptet till björnbär/mörk choklad, hallon/mjölkchoklad och t.om en trippelchoklad (vit,mjölk,mörk).
12 bitar
1 skiva färdigköpt botten
Chokladmousse:
250g vit choklad + 1 msk smör
4 gulor från stora ägg
5 dl vispgrädde
jordgubbsmousse:
600 g färska eller frysta bär (6 dl passerade bär)
2 dl vatten + 2½ msk agar-agar
2 dl strösocker
6 dl vispgrädde (kan minskas något)
dekor:
färska bär och ev. chokladkant
Gör såhär:
1. använd en non-stickform 24 cm diam. skär tårtbotten ½ cm mindre än formen (moussen ska rinna ner på sidorna). lägg botten i formen.
2.vit chokladmousse: smält choklad + smör över vattenbad. ta av värmen och rör ner en äggula i taget. vispa grädden och blanda först med lite av chokladen, sedan resten.
Häll moussen i formen och skaka så att den rinner ner på sidorna av tårtbotten. frys 30-60 min. så att moussen stelnar.
3. jordgubbsmousse: mixa och passera bären. Blanda 2 dl vatten med agar-agar och sockret. koka under omrörning 8-10 min. Rör bärpurén lite i taget så att blandningen hela tiden hålls varm och lös (agargelé stelnar vid 30c och går ej att smälta på nytt). Låt sedan svalna av lite.
Vispa grädde (ev. m. lite vanilj) och skeda snabbt ner den svala purén i grädden, vänd med luftiga mått.
4. häll moussen i formen och skaka lätt så att moussen fördelar sig jämnt. ställ tårtan i frysen. frys helt eller delvis.
Vid servering: Lossa kakan från formen. tina den ev. i kyl 3 tim om den varit helt fryst. Dekorera med bär och ev. chokladkant.
chokladkant: 150g choklad smältes m. 1 msk smör. bred ut på bakplåtspapper eller OHfilm och låt stelna. Svep kanten runt tårtan. låt stelna helt, t.ex i frys och ta bort papper.

2 kommentarer:

Li - Kryddburken sa...

Men hallo där, vilka enormt tjusiga & imponerande tårtor du gör!! Riktigt snygg, det syns att ud har talang för form!!

Lena sa...

Wow, vilka otroliga tårtor. Otroligt fina.