söndag 4 september 2011

Raw food och detox


RAW är RÄTT (för mig)
Hösten behöver en kickstart och jag gör den helst med raw food.
Jag älskar att äta raw för jag behöver inte kompromissa med någonting. Det är gott, nyttigt, mättande, dämpar sötsug, håller blodsockret stabilt och kan varieras i oändlighet.

Den här gången kombinerar jag det också med en reningskur på 20 dagar. Jag har faktiskt aldrig detoxat med hjälp av någon slags kur innan så det ska bli intressant att se hur det funkar. Jag har gjort kuren i snart en vecka men de häpnadsväckande effekterna låter ännu vänta på sig.

I helgen har jag haft härligt och roligt besök av Marlene från Uppsala och avvikit lite från den raka vägen. Värst var det nog till lunch idag då jag drack en latte och fikade på café Sylvia. Jag ville inte ta något sött så jag försökte välja det bästa alternativet, vilket blev äggröra, halloumi och grönsaker med toast. Men det var verkligen inget bra val och jag mår uselt nu. det var alldeles för mastigt och fett och jag har ont i huvudet och mår illa. Att dricka latte var väl inte heller så smart! Men, tillbaka i fållan igen, det snedsteget tar jag inte en gång till!

Till frukost blir det mest bovetevälling som varieras på olika sätt. Men fruktgröt är en annan favorit. En stavmixer är en absolut nödvändighet! Idag fick jag prova Marlenes detoxdrink som verkligen kändes helande!

Avokadokräm med vanilj & hampa:
1½ avokado, 1 krm vaniljpulver, 2 msk havremjölk, 1 msk citronsaft : Mixa till slät kräm, servera med skalade hampafrön. Lent som en änglasmekning för magen!

Bovetevälling:
½ dl helt, skalat bovete, blötlägg i 8h, skölj sedan noga
2 katrinplommon, blötlägg över natten.
Mixa ihop med lite av plommonvattnet. Servera med ett hackat äpple och kanel.

Detoxdrink (2 stora glas):
1 stånd stjälkselleri
1 skalad gurka (eller ekologisk med skal)
Kör i råsaftcentrifug. Mixa i vetegräspulver eller nässelpulver om du har det. Som en högtryckstvätt i tarmpaketet! ;)

Sesam & chokladkräm- Lyxfrulle för godisälskaren!
½ dl sesamfrön, mixade till mjöl och sedan med vatten till lös kräm
½ banan
3 dadlar, fikon eller katrinplommon, blötlagda
1 msk mesquitepulver (kan uteslutas)
1½ msk raw cacaopulver

Mixa ihop m. hjälp av lite vatten. Ät toppat med lite hackade råa cashewnötter.

Färskplockade sesamfrön på kryddodling i Zanzibar

Nu vill jag rena kroppen från den äckliga äggröran med en till detoxdrink, kanske ananas/mynta eller äpple/citron. Undrar vilken som ger mest effekt?

Inga kommentarer: