söndag 9 november 2008

Det stora chokladinlägget!Det började såhär. Med 4 burkar kondenserad mjölk. Jag la dem i en kastrull med vatten och kokade dem i två timmar. Man får fylla på med vatten under tiden. När två timmar gått har mjölken förvandlats till söt kolasås med messmörstouche, "dulce de leche". Dessa burkar letade sig sedan ner i chokladtårtor i följande ordning:

Choklad och tryffelpaj - festen hos Ellinor

1 förp. maryland cookies, krossade
25 g. smält smör
1 brk dulce de leche
250 g mörk choklad
2 dl grädde

Blanda kakor och choklad i en form. Låt stå svalt och stelna. Bred ut kolasåsen. Värm grädden och blanda i hackad choklad. Rör till all choklad smält. Häll över kolasåsen. Låt allt stelna över natten. Dekorera med siktad kakao och flingsalt.APT-tårtan på Ulvhäll
- Till Betty & Diana (och Petra som aldrig fick smaka)


3,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljextrakt
1,5 sl gräddfil
175g mjukt osaltat smör
0,8 dl kakaopulver
2 ägg

Mixa ihop allt. Grädda i två formar i 180C, ca. 30 min. Prova med sticka om de är klara.
Lägg ihop bottnarna med en burk dulce de leche emellan. Bred över en chokladfrosting gjord på:

250 g mjukt smör
1,25 dl florsocker
200 g smält mörk choklad
1 dl kakao

Dekorera med krossade kakaobönor och låt stelna. Resultatet ses nedan. Tårtan står under stark hotbild från en viss långnos.

Rulltårta på fel håll - födelsedagstårtan på jobbet

2 bottnar chokladrulltårta

1 brk dulche de leche

Chokladfrosting enligt ovan men med kaffe och honung (ledsen alla som vill ha det här receptet, jag kommer inte riktigt ihåg vad jag hade i den här toppingen eller hur jag gjorde).

Grädda bottnarna och låt svalna. Bred en halv burk kolasås per botten och skär dem på längden i 3-4 remsor. Remsorna ska sedan snurras runt varandra på höjden tills de blir som en vanlig tårta. Rulla ihop den första remsan och ställ den upp i en tårtform. Snurra sedan de andra remsorna runtom denna. När alla remsor har används kan du breda frostingen över tårtan. När man sedan skär i tårtan ligger fyllningen på höjden och gör tårtan randig. Effekten blir ännu större om du använde vanlig drömtårtefyllning som är vit.

Inga kommentarer: