onsdag 12 augusti 2009

Salt sallad


Åh, ojojoj...det här är gott!
Ärtor,mynta och halloumi. fräscht, krispigt, salt och pikant. Smakerna leker kurragömma med varandra och hoppar fram som små svettiga sommarbarn och skrämmer livet ur en!
Halloumisallad
1pkt babyspenat, 250 g
1 kruka mynta, hela blad
1 stekt och tärnad halloumi
½ pkt petit pois
1 avokado
1-2 schalottenlök, tunt skivad
citronpeppar
ev. havssalt
knåda löken med lite salt så att den mjuknar i smaken. Lägg samman allting och dressa med lite oliv- eller rapsolja och peppar samt ev. salt.

Vad en mixer kan göra!



Grön sås till exempel! Ta några primörer (om det är vår, annars, ta nåt gammalt), lite små potatis, rödbetor, blandade bönor och lite lök, koka lätt, servera med matlagningsyogurt med krispig gurka i och denna salsa verde


blandade örter: persilja, mynta, basilika, oregano (eller det du nu har i balkonglådan)

1-2 vitlöksklyftor

salt och peppar

rapsolja

mixa i matberedare och späd med oljan efterhand. Servera till nästan vadomhelst! Blanda med smör istället för olja till kryddsmör och gör goda bröd och så vidare...

Sojarullade filébitar

Det här är alldeles superenkelt och jag tror att jag skrivit om det förr men det tål att upprepas. En god sojadressing kan användas till mycket. T.ex. att marinera qournfileér i som sedan skivas, steks och blandas med sockerärtor och rostade sesamfrön. Som ovan alltså. Väldigt GI!



1 vitlöksklyfta, riven

en fingerslängd riven ingefära

finstrimlad salladslök

ev. strimlad röd chili ( jag utesluter)

några droppar sesamolja (smaksak)

spä ut med god soja till vinägrettkonsistens



eller använd Teriyaki som också är jättegott! Smaskens att marinera svamp, broccoli och nudlar i.

Tortellinisallad

Tortellini, framförallt torkad men även färsk, är så jädra sunkigt! Inkråmet med sitt artificiella, mjöliga och skumsmakande beska är inget för mig. Men ändå - så köper jag det. Bara ibland förstås men jag fattar ändå inte varför!

Som den här salladen, potentiellt god, tomaterna i alla fall, riktigt enkel och absolut mättande. Men gott? Nja, gränsfall. Här kommer receptet iaf:



Tortellinisallad

1 pkt så god tortellini du kan hitta (lycka till)

färsk broccoli, delade i små buketter

färska klyftade tomater

rasher eller fuskbacon

lök i någon form



koka pastan och sila över broccolin när den är klar. Blanda med olivolja. Stek lök och bacon. Blanda med övrigt. Salta och peppra. Ät med en ostmacka och var glad att du har mat på bordet!

tisdag 11 augusti 2009

Frukt är godis?


Jag är nog faktiskt, helt ärligt och utan skryt, oftare mer sugen på god frukt än på godis.

Särskilt när det gäller goda blandningar och fruktsallader så vattnas det ordentligt i munnen på mig. Även när det gäller godis, kanske med undantag för choklad, så gillar jag syrliga och fruktiga smaker. Körsbär är favoriten bland konstgjorda smaker. I somras kom Jessica och Pontus med ett helt Big Pack-paket egenplockade körsbär till mig och jag blev helt tårögd av lycka. De hade faktiskt också med sig ett helt paket egenplockade jordbuggar också och hur underbart det än låter så var det körbären som rockade min värld! Vi låg på stranden och smaskade körsbär och pannkakor och när jag spottade ut kärnorna och de rullade runt i sanden och blev liksom sockertäckta så dök ett minne upp av små hårda godisar, sockersura, körsbärs-smakande och färgade och jag fick ett enormt craving efter en nästan helt bortglömd godissort. Är det NÅGON som känner att det känns det minsta bekant och vet vad jag pratar om? Jag vill så gärna ha!
Eh, ja, inte så sugen på godis var det...jo, jag ville alltså säga att frukt är godis. För några jular sedan (bara en sisådär 15 stycken sedan kanske...;)) gjorde jag en avokadosallad med hallondressing. Det var också en något oförglömlig smaksensation (fett + sötsyrligt, vad kan gå fel?) och hallon- och avokadosallad är en inte alldeles oäven kombo. Mixa med en frusen banan så har du glass. Häll lite havregrädde över så har du ett mellanmål.
Men alla frukters och bärs bästa smakvän måste ändå vara den kaxiga myntan! Om det endast fanns en ört kvar efter ett tredje världskrig så undrar jag om det inte skulle få vara myntan. Ett otroligt ogräs men så skön i munnen! Ovan med jordbuggar, kiwi och apelsin känner den sig riktigt hemma! Men testa en hallondaiquiri med myntasirap eller en ananassmoothi med ett myntpiggt tillskott så ska ni se att ni hoppar ur stolen! Myntan gör hela världen lite roligare. Men det är inte bara en teört eller efterrättskrydda. I potatissalladen gör den sig fint hemmastadd och i den indiska yogurtraitan måste den finnas! Dessutom, pröva en sallad med bittra blad, söt skivad mango, salt stekt halloumi och en yogurtsås på myntan och om ni inte kissar på er av lycka över det så vet då inte jag vad!
Och apropå mango - visst har jag tipsat om de torkade frukterna av märket "north & south". Missa inte dem och du vill övertygas om att frukt är godis. Sötsyrligt var ordet!






Morotsmojängs

Jag äter raw igen. Eller ja, sådär halvraw.Just nu sitter jag och smaskar på hallon i havremjölk med vackra pumpafrön och en skvätt lönnsirap. Inte alls illa faktiskt. Lina tipsade mig om morotssallad med myntadressing och det ska det nog bli till lunch imorgon. Jag är nog lite förtrollad av den här livsstilen. Jag mår verkligen bra av att äta raw. På alla sätt. blodsockret håller sig stabilt, humöret och orken likaså och kroppen känns lätt och fräsch. Det är härligt. Men fanatism är inte bra och visst ska man få lov att avvika från den uppmätta, helrätta vägen också. Soja- och havremjölk, qourn och kokta bönor är sådana avvägar som inte känns för syndfulla. På bilden strimlade morötter med edamame, soltorkade tomater, purjo och hampafrön. Märks det att jag är svag för purjo eller? Mjumma! Tillsammans med lite smaksatt kallpressad olja är detta är finfint mellanmål eller god lunch. Men morötterna måste vara söta och goda. Annars är det ingen ide - lova!!








Indiskt maffioso master mumshisch gottegrams!

Det här är ett gammalt inlägg men jag fattar inte att jag intefotade mer av denna fantastiska afton när vi blev bjudna på världsgod hemlagad indisk fantastisk food av Lina i Helsingborg!

Det enda kruxet var att vi så gärna ville ha naan-bröd men inte orkade baka själva. Jag övertalar då Lina att gå till indiern på hörnet för att fråga om hon inte kan få köpa med sig lite bröd. Lina tvekar lite men jag övertalar henne om att det är en jättebra idé. När hon så fått fram sin fråga så förändras den servicemindade ägaren till en djupt förolämpad köksmästare som jagar ut Lina ur restaurangen, köpa bröd utan att köpa mat? VET HUT!


Ja, det var ju inte så lyckat. Lina traskar skamset hem och jag tänker att naan-bröd, det finns väl i varenda liten konsum nuförtiden. Så jag stegar in på konsum i Klippan och letar runt, men tamejtusan, naan-bröd finns visst inte? Nåja, de kanske har det någon annan stans? Jag frågar kassörskorna som tittar på varandra och sedan på mig igen:


-Naaaa-Vaddå,sau du?


"Naan-bröd" säger jag så tydligt och långsamt som jag kan.


-NAAUUN-BRAÖUD, NAJ, Dä Hår ve ente heur veddu!!! säger hon och tittar på mig med småstadens all förakt och kuvade känsla samtidigt och jag vill bara säga att jag inte alls är stockholmare, att jag också kommer från en byhåla och att det var så jävla dumt av mig att fråga efter naan-bröd att jag borde piskas offentligt för mitt stroppiga sätt. Jag vill berömma den finfina butiken och all dess charm som man ALDRIG hittar i stockholm eller nån annan stad vars invånare kassabiträdena tror tycker sig vara bättre än dem. Men sen går jag in på Netto och hittar både naan-bröd och CIRIO-tomater. Men så lyckas jag göra bort mig här också när jag ska berätta för tjejen i kassan hur fantastiskt bra märket äroch vad billigt de säljer dem och att de gårför dubbla priset i delikatessbutik och att det är de mest fantastiska av burktomater och hon liksom bara tittar på mig, tänker "burktomater?? allvar?? vad är det här för människa" och säger: -Jausså, jauhau du...vaud fent! och jag lommar iväg. Kuvad.


Men, trösten kom sedan för maten som Lina bjöd på var ju inte av denna världen. En currygryta med ris och yogurt och nyfriterade vadas därtill. Så tröstesnöstemat finns inte och jag önskar att jag hade varit bakis för då hade det kurerat vilken baksmälla som helst. Vi åt girigt och mycket och gapade efter mer! Alla Linas recept (tack snöte!):


Vadas - friterade linsbullar


Buffé nr 3 2009


Ingredienser


Portioner: 6-8


5 dl röda linser


1/2 gul lök


1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)


1 krm kajennpeppar1/2 malen spiskummin1/2 tsk fänkålsfrön1/2 tsk malen koriander


2 msk majsstärkelse (Maizena)


1 dl vatten


5 dl rapsolja till fritering


salt

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel
Gör så här1. Blötlägg linserna 1 timme. Sila av.2. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skiva chilifrukten. 3. Mixa linser, kajennpeppar, spiskummin, fänkålsfrön, koriander, maizena och 1 tsk salt med mixer/stavmixer till en slät smet.4. Rör ner lök och chilifrukt i smeten.5. Värm rapsoljan till ca 160°C i en wokpanna eller kastrull.6. Klicka ner 1 msk av smeten från en sked till små fina kakor i oljan. Fritera gyllenbruna i ca 1 minut.7. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Servera dem varma.


Bästa indiska grytan!!!

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 påse bladspenat
1kruka färsk koriander
3tomater
1burk kokosmjölk
3dl röda linser
2dl vatten
1 buljongtärning
2tsk spiskummin
1tsk koriander

Hacka & fräs löken i de torra kryddorna, bara så de blir lite mjuka.
Tillsätt linser+vatten+buljong+kokosmjölk & koka i tio min.
Släng ner spenaten & tomaterna som ska va grovt hackade & låt puttra i 10 min till.
Riv ner korianderna & smaka av m salt & peppar.
Servera med naanbröd & gärna lite turkyoughurt, fullständigt knullar i munnen!!!!


nämnda yogurt med akaciahonung och pistagenötter serverades till efterrätt och då åt vi enbart på ren vilja. Så smäckmätt har jag knappt varit innan eller efter som vid den måltiden!

Efter maten såg vi filem "Happy-go-lucky" gjorde vårt bästa för att dricka öl och trycka i oss lösgodis (jag nallade Linas present av Fredrik, goda rabarberkarameller) och somnade sedan som små grisar!

färsk och fet sallad



Eller färskpotatis- och fetaostsallad. En alldeles vardaglig och oplanerad, snaskig sommarrätt. Med lite potatis, lök i olika former, några ostar, färskt grönt, qournbitar och färska örter kommer man miltals med sommarluncherna!


lättkokt färskpotatis

limestekt qourn (stek tills det får yta, skvätt över lime, salt och peppar)

fetaost

purjolök

färska kryddor, citronsaft och olivolja


servera som på bilden i papperstallrik och solsken!

Egg fried rice



Vem beräknar portionerna på risförpackningarna. Allvar? Vem äter så lite ris? Det blir ju aldrig rester när man kokat ris men om man av nån helt sjuk anledning skulle få ris över så kan man göra såhär:


kokt, kallt ris

olja (som tål hög temp)

bönor, grönsaker, lök och rester

salt, peppar och limejuice

1 ägg till 2 port, utrört med soja och limejos


Stek riset i oljan på hög temp tills det blivit gyllene och krispigt, häll ner lök, bönor, tomat och allt vad du vill ha i pytten. Häll ner det utvispade ägget och rör om. Servera med sweet chilisås om så önskas ( det önskar inte jag min västa fiende en gång men man vet ju aldrig)


Jag hade purjo, vitlök, kidneybönor och sugar snaps i rispytten på bilden.


måndag 10 augusti 2009

grillad fetaost



När man inte har någon tröstemat eller nåt att snaska på så är fetaost, penslad med olivolja och grillad, inte alls fy skam! Jag gillar att gratinera med fetan, tycker att den blir godare i ugn än "rå". Det kan vara en veggoskada eftersom den blir salt och krispig, en konsitens som man kanske kan sakna som vegg. Pröva med något gott och fräscht tillbehör. Cocktailtomater typ, melon sägs också vara gott, eller kanske grillade chilifrukter?

grillat är gott



Qourns pepparstek är riktigt goda! Detta är för enkelt för att blogga men om du är nyfiken på den läskiga, konstgjorda födan qourn så är pepparsteken värt en provning. Färskpotatisen är kubad och ugnsrostad med örter, olja och salt. Blå bands bea gjorde sällskap. En väldigt bra sommarstugerätt!

söndagsfrukost


Är det inte alldeles ljuvligt med nygräddade, smörstekta, kantfrasiga pannkakor med nyplockade blåbär och lite syrad grädde på kantstött porslin? Känner man sig inte fantastiskt svensk på ett Astrid Lindgren-aktigt sätt?
Kan man äta detta på något annat sätt än med ett stort leende? Nu när blåbären är nästintill oätliga så känns det nog som att sommaren inte längre orkar ståta rakryggad.

honungsslungade rödbetor med fetaost


Allting blir gott när det är färskt! Små primörrödbetor med salladslök är inget undantag. En kväll i somras handlade vi ett knippe rödbetor och en bit chevre och gjorde det som de två gör bäst, smetar in sig med honung och förlustar sig!

Honungsslungade rödbetor:
koka rödbetor knappt klara, skala och klyfta dem
blanda honung, färsk timjan, olivolja och balsamvinäger och marinera betorna
stek klyftorna i smör. salta och peppra.

lägg på toastbröd, bredda med vitlökssmör. Toppa med chevre, salladslök och pinjenötter. Gratinera osten snabbt. Funkar finfint med ärtskott!






fraktalgrödan


Romanesco - den spaceiga grönsakshybriden blomkål/broccoli är inte alls särskilt god. Inte alls äcklig heller men verkligen intetsägande med ett uns beska. Det upptäckte jag i somras när jag för den totala ovanlighetens skull köpte en sådan. Såhär gjorde den sig i alla fall bäst. I en potatissallad.
Romanesco
färsk potatis
purjolök
kikärtor
många färska örter, blandning
citron, olivolja, havssalt och nymald peppar
koka potatisen lätt och sila kokvattnet över romanescobuketterna. Rör ihop.

It´s alive!


Jomenvisst, det kunde man knappt tro. Men nu är jag igång igen. Hoppas att inte alltför mångaav er har gett upp hoppet för nu ska bloggas igen. I alla fall till nästa uppehåll.

Timman är något sen. Jag ska tidigt upp och jag måste äta något så jag börjar lite smått men håll andan så tror jag att mer händer under veckan.

Dagens recept är ju en skamligt enkel caprese. Men saken är den, att det är sålätt att glömma hur sanslöst gott det enkla är! En caprese på vintern med kylskåpskalla tomater, ja, det kanske inte är någon höjdare men när man själv plockar basilikan från landet där den står och svajar i solsken och tomaterna är alldeles sprängfyllda med smak och mognad, då är det tamejtusan en fräschör, komplexistet och total livfullhet i smakerna. Det vibrerar av livslust och sommar i munnen och det smakar salt hav, grönska och fruktiga vindar. Prova nu innan råvarorna försvinner!

Goda tomater

finfin mozzarella

färsk basilika

god olivolja, havssalt och nymald peppar

skiva ost och tomat, varva med basilikablad och dressa med olivolja, salt och peppar.