lördag 22 december 2007

Tankar om tofu

Tofu är tillbaka! Jag lovar! Bara att läsa Lisas "torsk på tofu" reportage på Taffel.se för att förstå att det är sant! Jag har i och för sig aldrig riktigt övergett tofun. Tofulasagne har alltid varit en favorit och de små tofubitarna i misosoppan är för mig höjdpunkten med sörplandet.
Jag köpte som sagt "Tijuanaburgare" i onsdags. Jag är faktiskt inte så förtjust i chili eller mexismaker så jag överlät det till Svante att äta och bedöma. Hans burgare med rödlök, yellow tomato salsa, guacamole och ananas gjorde nog tofuburgarna rättvisa. Till och med jag kunde uppskatta en tugga eller två.

Jag har ätit bovetenudlar till både lunch och middag idag. Till lunch stekte jag ett ägg, kryddade nudlarna med algkrydda (kari furikake) och slevade på limesmakade avokadoröra (2 lime till 4 avokado, salt och peppar). Till middag fick lite isbergssallad följa med i kokvattnet innan jag sköljde av nudlarna och tofun "japanese style" stektes ännu krispigare. Avokadoröran och algkryddan fick följa med i detta mål också.
Ge tofun en chans, den förtjänar en plats i det moderna köket!

Matmanins återkomst!

Vilken fin julklapp jag fick i förskott! En dags matshopping i Stockholm med min mamma. Jag hittade såklart en hel del skoj även denna gång.

I hötorgshallen hittade jag Celestial seasons "Chocolate caramel enchantment chai". Denna gång svepte vi även förbi Omi food och Asian market på Olof Palmes gata 12. Mycket trevliga butiker bägge två. Nordic & chinese på Herculesgatan, som nu hade bytt namn (minns dock inte till vad), var inte lika trevligt. De hade varan jag sökte (vegetarisk skinka) på lagret men orkade inte ta fram den åt mig. Stora minuspoäng för det. Jag köpte iaf. ett paket vegetariska räkor där, men det är tveksamt om jag kommer att våga äta dem.
Goodstore bjöd såklart på dagens samvetesshopping. Nötlimpa, skivat smörgåspålägg, mexiburgare (tofu), solrosfröpastej och rostade kokosflingor åkte i korgen. Och på JFK blir jag aldrig besviken, sushisoja, miso och kaori furikake ska och har avsmakats. Där borde alla handla som är i närheten av södra station. Det doftar dessutom underbart från köket och personalen är den trevligaste du kan hitta!

I Söderhallarna köpte jag torkad vitlök, gula mungbönor, svart råris och sweet basil seed. De sistnämnda läggs i vatten, sväller till groddyngel och klumpas ner i strupen. Se gärna Lisa Förare Winblads inslag om matkonsistens för en närmre presentation av de slemmiga små rackarna.

Hos Gryningens hälsokost på folkungagatan 68 inköptes smaskig tofu, torkad ananas från North & South (den bästa torkade ananasen i världen!!).

Taifuns & Vianas smaksatta tofu är för övrigt långt ifrån den tråkiga tofu jag jagade i början av min vegetarianism. Rökt, japansk och pizza var de jag provade denna gång (och mexikanska tofuburgare). Men det finns många,många fler smaker! Supergott och man känner sig så himla nyttig!

I bakgrunden syns även den goda getost jag brukar få av mamma runt jul. Inte så veganskt förstås men rackarns vad gott. Ostboden på gamla stans julmarknad var det näst sista stoppet innan hemärden. På vägen till tåget sprang jag in i hemköp och köpte färdig Mole (chokladsmaksatt chilisås),mintte (lipton) och ännu mer tofu!

måndag 17 december 2007

Anti-matlagning och julgodis

Det har hänt något bland grytorna på sista tiden. Det var Svante som sa det först; Det var länge sedan jag åt så att jg mådde illa. Uttalandet fick mig att tänka till. Något har förändrats, det känner även jag. Efter mycket funderande kom jag idag på vad som skett. En attitydförändring av stora mått. Jag lagar inte längre mat som en matnörd och får därmed inte längre min pojkvän att överäta! Hur har då denna förvandling kunnat ske? Jag tror att kombinationen Hälsa, Ekonomi och Ekologi verkligen har satt spår i mitt mattänk.

Det finns en verkligt stark önskan om att försöka äta väldigt nyttigt, det tillhör hälsoaspekten. Men det är också så att jag mår ovanligt bra med mig själv just nu och behöver inte trösta mig med mat för att livet ska bli roligare att leva. Ekonomiskt och ekologiskt menar jag är försöket att inte anstränga vare sig min privatekonomi eller det globala välståndet med alltför överdrivet konsumerande.
Bara genom att titta på min vardagsserie blir det ganska uppenbart vad som gäller nu, kål, ägg, broccoli, linssoppa...tjohoo liksom!
Nåväl...kanske behövs även lugna perioder. På onsdag ska jag och mamma (mat)shoppa i Stockholmo igen. Får se om manin hittar tillbaka ur vardagsdjungeln. Just nu är jag mest sugen på julgodis och bakning. Jag vet att jag lovade Maria ett godisinlägg men jag vet inte om jag har något att komma med. Andra gör det bättre just nu känns det som. Det enda jag gjort som jag kan rekommendera är

Hermankakan som täcktes med mjölkchoklad och serverades med glass.

Leilas rocky road var supermaffigtsmaskigt (jag bytte pistasch mot pecan)

Karins chokladtryffel med turkisk peppar var totalt gottig

och jag drömmer om mjölkchokladdoppad knäckbräck, chokladkolatryffel (recept nedan) och Annes "chocolate bark" med polkagrisar. Det bifogade receptet tillhör med hemgjord snickerskaka och hemgjorda arraksbollar mina julgodismåsten. Men arraksbollarna har fått ge vika för fikonbollar de senaste åren. Mina fikonbollar finns i en onyttig version (sötsalta konjaks- och mandelmassebollar doppade i choklad) och i en totalnyttig och lika god version (pistagenöt, dadlar, lime och kokos).



MJÖLKCHOKLADTRYFFEL

1 dl grädde
80 g flytande honung (gärna akacia)
1 st. vaniljstång
250 g smält mjölkchoklad
50 g rumstempat smör
kahlualikör
mjölkchoklad (ca 200 g) och kakao (att rulla tryfflarna i)

1, grädde, honung och vaniljstång kokas ihop.

2, blanda i den smälta mjölkchokladen, den rumstemperade smöret och smaksätt med kahlua till önskad styrka. ställ in i kylen för att stelna.

4. rulla till bollar (ca 15-18 g), kyl5, temperera chokladen. värm hälften till 45 grader, blanda i resten tills det ör 26 grader, värm till 30 grader. rulla bollarna i den tempererade smälta chokladen, rulla dem i siktad kakao. förvara svalt.

Tips: kan också göras som en tårta, häll tryffelsmeten ovanpå en riktigt mörk kladdkaka, dekorera med mörka chokladspån eller siktad kakao.

fredag 14 december 2007

Hello Herman!

The monster´s back! Vissa av er som läser det här kanske inte tycker om Herman. Det tycker jag är väldigt synd. Herman är snäll, rolig och god. Dessutom den perfekta julkakan! Jag ska kalla honom för svenske Herman och sparka alla tråkiga stollar och puddings och pannettones i röva!

Hermangrunden- den kedjebrevsfria versionen
Dag 1: blanda ½ dl. socker, ½ dl vetemjöl och ½ dl mjölk. Ställ i rumstemperatur med plastfolie över.
Dag 2-3: Rör i Herman några gånger per dag.
Dag 4: blanda i samma sak som dag 1.
Dag 5-6: Rör några gånger per dag. Om Herman inte har vaknat kan du låta honom stå till dag 8 och röra några gånger per dag.
Dag 7 eller 9: The fun begins! Tillsätt grunden och smaksättning. Baka av ica. 1h. 170C i mitten av ugnen, ev. täckt med folie.
Basen:
2½ dl socker
3½dl vetemjöl
1 dl neutral olja
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 ägg

olika smaksättningar:

Vanliga Herman:
2 rivna äpplen
200g hackad mörk choklad
100 g nötter
2 tsk kanel
topping: vaniljfluffins (italiensk maräng eller marshmallow fluff blandat med vispgrädde och vanilj), rostade blandade nötter.

Morotsherman:
2 rivna morötter (mellanstora)
1 rivet äpple
100 g hackade torkade aprikoser
100g hackade valnötter
topping: philadelfiaglasyr och hackade valnötter

poppig banan:
2 mosade bananer
100 g blå vallmofrö
ngra droppar smakessens "butterscotch"

Mazarina:
200 g mixad sötmandel
1-2 rivna bittermandlar
saft och skal av 1 stor citron (ev. mer)
topping: citronglasyr

Snickare Herman
1 påse never stop
200 g salta jordnötter
topping: dulce de leche

eller varför inte Fikon och mandel, ananas och kokos eller choklad och hasselnötsHerman med nutellatopping? Experimentera fritt. Det är det bästa med Herman, han går med på det mesta!

lördag 8 december 2007

Saffran och citron - december


Jag älskar saffran, det överaskar väl ingen med tanke på min adress. När jag hittade Johan Sörbergs recept på just saffransbullar (inte kusar alltså) trodde jag verkligen att min lycka var gjord. Men de sista två åren har receptet inte riktigt funkat och jag kan för mitt liv inte fatta vad som gått snett. Årets första försök med minibullar blev bättre än förra årets men jag ska göra ett nytt försök (kanske i helgen) med ett lite mer ordinärt recept, typ ur "vår kokbok" eller nåt.


Jag har många planer för mina saffranskusar. Att torka de få som blir över till goda skorpor att äta med fikonsmör och lemoncurd är bara några av matfantasierna som närs av juldofterna i mitt kök.


Nödlösningen som blev en lyckträff denna gång var gojibär istället för de russin jag inte hade inhandlat. Förutom detta lyckades jag svänga ihop en fantastisk kryddblandning som komplement till saffranet. Visst nöjer jag mig med de traditionella bullarna men är det inte konstigt att det inte har experimenterats mer med just saffransbullen? Saffran är gott nog i sig själv men leker ovanligt bra med väldigt många andra kryddor. Mitt recept är än så länge lite hemligt men prova själv med dina favoritkryddor i kusarna!

torsdag 6 december 2007

Nytt i skafferiet - Kål!

Färsk grönkål är gott i en sallad med russin, äpple och valnötter eller hasselnötter. Både vinägrett och majonäsdressing fungerar bra!

KÅLMIDDAG Min mamma berättade för mig att när hon var liten sa min mormor: "Vi har inte mycket, men vi har kål på bordet och kärlek!" Kål är min vardagskärlek också. Tillsammans med broccoli har jag lärt mig att äta det på senare dar och det är ju fantastiskt, för vilket härligt livsmedel det är! Idag bjuder jag på två kålrecept:

Brunkål med lingon, kidneybönor och mandelpotatis

I en varm panna poppar jag svarta sesamfrön tillsammans med en nypa kummin (hela). Hyvlad vitkål läggs ner i pannan (som är smör/oljegreasad). Steks tills det mjuknar. häll över rejält med god ljus soja och en nypa råsocker. Låt koka in ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll ner en burk röda kidneybönor (sköljda) och en näve frysta lingon samt kokt mandelpotatis. MUMMA!

Du vet väl förresten hur du kokar mandelpotatis? Lägg de oskalade knölarna i iskallt vatten. Låt koka upp under lock. stäng av plattan, låt kastrullen stå kvar tills potatisarna är fasta men mjuka. Så undviker du att koka sönder dem!


Stekt savoykål med rasher eller rökta pumpafrön och citronstekt qournfilé

Jag gillar nog stekt kål bäst. Är nog överlag mycket för stekt mat tyvärr. Savoykål kan strimlas och stekas lätt (som ovan, lägg gärna till en skvätt äppelcidervinäger) men också blancheras i smör och saltat vatten.

Qournfilén tinar du i färskpressad citronsaft och krossad svartpeppar. När de tinat låter du dem rinna av och smörjer in dem med lite olivolja. Lägg dem sedan i en grillpanna. När de stekts klart till en fin färg häller du över resten av citronsaften och låter den koka in. Akta så att det inte bränns utan bara karamelliseras. Strö flingsalt över vid servering. Lägg upp qourn och kål. Strössla med strimlad stekt rasher eller andra vegetariska baconprodukter.

Du kan också göra rökta mandlar eller pumpafrön genom av koka upp en saltlag, låta nötterna/fröna dra en stund, hälla av, blanda med en liten sked "liquid smoke" och låta torka i ugnen så att de blir lätt rostade. Ersätt bacon med detta.

måndag 3 december 2007

Nytt i skafferiet - Ägg

ÄGGVITEOMELETT blir mitt nästa vardagstips. Låter det läbbigt? Jo, jag förstår det, men här kommer förklaringen:


Jo, jag tycker att ägg i allmänhet är snuskigt och äggvita i synnerhet. Men när jag lagar mat åt hundarna så går det åt en del äggula. I många desserter likaså. Det brukar i alla fall visa sig att jag ofta har en hel del äggvita i frysen.

Jag måste erkänna att min vegetarianism ett självändamål men inte i den utsträckningen att jag slänger äggvitan när jag köpt äggen!

Så, en omelett brukar det bli (eller italiensk maräng, men det är ett annat inlägg).

Till exempel en tapenadesmakade sådan: 2-3 dl. äggvitor 3-4 msk olivröra (oliver, dijon,kapris, vitlök, olivolja, salt och peppar) lök av något slag(beroende på hur mkt. det redan är i tapenadesörjan) div. grönt, kokt potatis, riven morot, riven rå potatis, zucchini,spenat eller vad jag har i kyl och frys. soltorkade tomater (ibland) Jag rör ihop ägg med olivröra och soltorkade tomater. Grönsakerna fräses på och äggsmeten hälls över. Jag vänder på omeletten med hjälp av en tallrik och steker andra sidan. serveras med fräsch råkost och kanske lite riven pecorino romano.

Tamago brukar vara ett givet inslag i vår hemrullande sushi. Krydda på med soja och vinäger alt. teriyakisås och lägg till lite alger och finstrimlad purjo så är du hemma.





Mitt sista tips är spansk omelett i något lättare version är orginalet som innehåller mängder med olivolja. Stek en gul lök tillsammans med skivad rå potatis i olivolja tills potatisen är mjuk. lägg därtill skivad tomat och häll sedan vispade ägg med kryddor (massor med örtkryddor, salt och peppar, kanske lite hackade oliver) över grönsakerna.



Och du; självklart kan du göra omelett på hela ägg. Men använd helst inte ägg alls. Kycklingarna har det inte så bra vetni. Det är synd, för ägg är väldigt bra mat. Ibland har jag tur och får tag på ägg som är värpta av hönor som är husdjur. De äggen känner jag inga betänkligheter för att stoppa i mig. Visst, det är fortfarande snuskigt men jag för samvetet går det fint. Dessutom är det så sjukt mycket godare. I sommar fick jag till exempel ägg från lyckliga skånska hönor och det var det mest fantastiska! Jag bakade en kaka och den blev så gul som om jag hade haft saffran i smeten.



Känner ni inga hönor som vill dela med sig av sina ägg, köp då för tusan ekologiska om ni nödvändigtvis måste följa detta mitt vardagstips!

söndag 2 december 2007

Bagels

Det är något förföriskt med vitt bröd. Det kan inte hjälpas. Jag bakade vitt bröd i helgen och det var så gott att jag åt upp två innan de ens var redo att tas ur ugnen! Och om du är mer återhållsam än jag och råkar få bröd över så pröva att dela dem och rosta dem till frukost och fundera över på om du någonsin har rätt att klaga på någonting igen!


Men i dessa dagar när man känner sig som en större synderska än skökan i babylon när man köper VITT ris och VANLIG pasta så känns vitt bröd så nära trailer trash man kan komma i en borgeligt styrd småstad 10 mil från Stockholm. Och visserligen vill jag vara gränsöverskridande men så långt som att äta vitt bröd till vardags vågar jag verkligen inte gå. Därför blandade jag ner en näve havrekli i mina sega, söta, mumsiga, GI-fiender BAGELS!




ugnsvärme 225 c, mittfals
16 normalstora eller 32 minis (som jag gör)

25 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, rumsvarm
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
12 dl. vetemjöl special
1-2 dl. havrekli

till kokning: 3 liter vatten, 2 msk salt
till pensling: 1 uppvispat ägg, sesamfrön och/eller vallmofrön

Tillsätt allt i en köksmaskin, dock endast hälften av mjölet. Arbeta i 5 minuter. Tillsätt under tiden resten av mjölet. Arbeta i maskinen ytterliggare 5 minuter efter att allt mjöl är tillsatt. Jäs under bakduk i 30 min.

Koka upp vatten och salt. Sätt på ugnen på 225 c.

Ta upp degen på mjölat bakbrod. Rundriv bullarna och peta ett hål i mitten, forma dem till ringar.

Koka ringarna några åt gången ca. 2 minuter. Lägg på bakplåtspapper, pensla med ägg, strössla med frön och baka i 10-15 min för minis och 15-20 minuter för stora. Låt svalna på galler.
Ps. Om ni oroar er över min själ kan jag bara berätta att jag satt tre surdegar på laddning. En på råg, en på emmer och en på (ehm) vete. Berättelsen om dessa tre får jag lov att återkomma till. Ds.