tisdag 26 februari 2008

Förbannade kumminfrön!

kumminblomma



Det är lite synd om mig idag.

Jag har den värsta träningsvärken på evigheter. Jag varierar träningen med fokus på styrka/kondition varannan månad och igår började jag styrkemånaden. För första gången på en månad körde jag ett tungt styrkepass. Som om det inte var nog gav jag mig ut i löpspåret imorse. Nu kan jag inte röra mig.


Men mat måste man ändå ha och idag var purjon och mungbönornas tur. Jag hade kokosmjölk och tänkte köra på med indisk smaksättning. Allting hade gått utmärkt om jag inte hade placerat kumminfrö och spiskumminfrö i likadana, omärkta kryddburkar! Självklart blandade jag ihop dem. Ibland funkar det ju, men den här gången blev det verkligen inte gott! Och jag som var så hungrig!!!

gula, eller skalade/delade mungbönor

Indiskt blåsväder

Det gröna på en purjolök

en handfull klyftade champinjoner

ett par nävar gula mungbönor

1 solovitlök

en liten burk kokosmjölk

indiska kryddor: SPISKUMMIN, garam masala, curry, chilipeppar, ingefära

1½ msk mango chutney

Koka bönorna. Det går fort. Stek kryddorna i olja, lägg i purjon, stek den mjuk. Häll i svamp och vitlök. Stek tills svamparna är varma. Häll i bönorna och kokosmjölken. Smaksätt med salt och peppar, ev. en buljongtärning eller soja och mango chutney.

lördag 23 februari 2008

Eldig mat



Jag vaknade 05.00 (*HUGA*) i Kurravaara imorse. Vi har varit i Kiruna den senaste veckan. Det har varit helt härligt. Men det får ju sägas att skogsmaten inte är så skoj som vegetarian. Sojakorv i all ära.

All heder alltså åt Niklas hundförare som fixade en supergod chili-tomat-bönsoppa som kokades över öppen eld. Qournfilé, halloumi och qournkorv inhandlades till eldgrillning. Men trots att jag varit vegetarian så länge så var jag nog lite avundsjuk på de andra som grillade pappas makalösa souvas.

Om nån har bra tips på skogsmat kan ni väl tipsa mig? Jag tycker att det är svårt att hitta på enkel, värmande och proteinrik (ett måste) mat.

Souvasavundsjukan satt idag tills jag idag såg ett program om älgjakt och några jä-t äckliga skjutningar. Jag plågade mig igenom programmet fastän jag visste vad som väntade. Jag är inte mycket för att blunda för verkligheten, även om den idag fick mig att må illa.

Kokkaffet över elden smakade i vart fall bra och det var mysigt att umgås med familjen. Det var bara lillasyster som saknades. Hon var upptagen med sitt körkort.

Matveckan framöver kommer att bli fattig. Kylskåpet ekar tomt men plånboken ekar än djupare. Skåpmaten erbjuder följande veckomatsedel:

En purjo lyser hoppfullt grönt och får nog mysa med gula mungbönor och kokosmjölk.

Inlagd grillad paprika får nog sällskapa med svart råris och kidneybönor.

Gul ärtsoppa smaksätts med torkade trattisar.

lök och kikärtssoppa

smörgåskrasse, adzukibönor och alfa alfagroddar startas idag och ger lite grönsakstillskott! När jag blir avlönad ska jag köpa lite mer spännande groddfröer som rucola, rödbets och rädisfrö!

torsdag 14 februari 2008

Fruktchips- hälsogodis del II


Kampen mot de förrädiska naturgodisdiskarna fortsätter! Jag kan inte riktigt tycka att det är värt att köpa en sockrad ananasring i naturgodisdisken när den är lika onyttig, mycket äckligare och dessutom dyrare än vanligt lösgodis!

Det här, mina vänner, är något helt annat! Egentorkade fruktchips är så underbara att detta tips snarare är att betrakta som en order! Torka frukt!

På bilden ses ananas och jordgubbar. De förstnämnda är min favorit. Äpplen med kanelsmak är en annan. Se bara till att skiva så tunt du kan och låt frukten verkligen torka, det är inte alls gott när den är seg och dallrig. Med undantag möjligen för bananen som också kan skivas i tjockare skivor. Gör som Petra och doppa dem i choklad och kokos så blir det verkligen smaskigt!

Gör såhär:
Ananas, äpple, jordgubbar, apelsin, banan, mango eller valfri frukt. TUNT skivad
silikonbeklädda bakplåtar (du kan använda flera, även i vanlig ugn, byt bara ordningen emellanåt så att den högst upp inte bränns)
ev. kanel eller annan krydda som frukten vänds i innan torkning
45-100c ugn (den lägre temperaturen om du vill att frukten ska vara LF) i mitten av ugnen ett par timmar eller tills chipsen är helt torra. Ju tunnare de är, desto snabbare går det. Akta så att de inte bränns.

Ät och njut av smaken, ditt fruktkoladoftande hem och känslan av proffsighet. Använd resterna (ha! Som om det skulle bli några!) till dessertdekoration.

Om du inte vill torka själv, avhåll dig ändå från sockerfrukten och köp torkad ananas och mango från fair trade- märket "north & south". mangon är syrlig och smakrik, ananasen skummar i munnen och är bara helt omöjlig att sluta äta!

tisdag 5 februari 2008

Chokladtryffel med gammeldansk



Vilket lyckat tilltag!
Jag och Svante beslutade oss för att kombinera hans förkärlek för gammeldansk och min för chokladtryffel. Kärleksbarnet blev oväntat välsmakande!
För den mer moderata läsaren kan endast grundreceptet begagnas (utan alkohol eller vätsketillsats behövs endast 300g. choklad). För veganen kan grädden i basreceptet bytas ut på valfri fruktpuré förutom sojavispgrädde.

Grundrecept

350g mörk choklad
2 dl vispgrädde
50g smör eller kokosfett (för veganen, smälter dock mkt. lättare)
Dela smöret i småbitar. Låt det bli rumstempererat. Hacka chokladen i småbitar. Koka upp grädden. Häll över chokladen. Rör om till chokladen smält. Tillsätt smörklickarna och rör i smeten till de smält. Låt svalna i kyl ca. 6h. Eller tillsätt smaksättning innan smeten ställs i kyl.

Choko-nubbe med en gammelgubbe
1/3 basrecept
1,5-2 msk gammeldansk
Låt stelna. Rulla till bollar som pudras med kakao eller mörkt muscovadosocker. Du kan också hälla smeten i små nubbeglas och servera till kaffet.

Saltlakritsltryffel
Saltlakrits och choklad är som trogna bloggläsare vet, en kombination som verkligen tillfredsställer mina smaklökars behov. Det här receptet är precis så salivdroppande salmiaksalt som jag vill ha det!

1/3 grundrecept
½-1 förp. krossad lakrisal
salmiakkilikör, ca. 1 msk eller så mycket som behövs för att precis blanda upp lakrisalpulvret.
Lakritsrotpulver, att rulla i

Blanda samman allt och låt stelna. Rulla små kulor som täcks av lakritsrotpulver (kakao eller salt hockeypulver går också bra. Även smält choklad)

Kaffe- och honungstryffel

Om du alls är lik mig så hinner det inte bli några tryfflar med denna smaksättning men smeten går bra att äta med sked också!

1/3 basrecept

1 msk vaniljhonung (1 urskrapad vaniljstång värms försiktigt ihop med 1 brk honung som sedan får svalna tillbaka i burken)

1-2 msk kahlualikör

Matbloggare - ni är bäst!

Nu har jag äntligen insett att jag såklart ska få mailmess om kommentarer till mina inlägg. Jag har ju missat en del besökare och det vill jag verkligen inte! Jag har inte riktigt tid att surfa runt och leta bloggar men när någon kommer hit och har en egen blogg är det superskoj, då får jag möjlighet att kolla in den!

Dessutom - så är det underbart skoj att få kommentarer på inläggen! Utan kommentarer och feedback kommer den här bloggen snabbt att falna. Jag lever på att ni läser - så stort tack till alla!

De länkar till matbloggare som jag har är bloggar som jag har hunnit titta igenom lite extra noga och som i något avseende imponerat. Det finns massor, massor med bloggar och jag vill att min lista ska vara överskådlig, därför tar jag bara med de jag verkligen älskar och har hyfsad överblick på.

De nyaste tilläggen måste bara pushas lite extra för:

Kopandafoods: Bästa veganbloggen jag läst. Fantastisk receptsamling. Med lite fler uppdateringar skulle jag vara jätteglad!
O ´Holy sweet & Sockersött: Kolla in de här sockerbagarna! Jag bloggade en tårtkavalkad med några av mina trevande försök på sockerbaksområdet men det är inget emot vad de här brudarna presterar!
Som motvikt till det söta, läs gärna Annas (Sockersött) GI-blogg. Massor av recept jag måste kolla igenom!

Andra som jag för tillfället kollar in är:
Kardemumma
Kinnas blogg - mormors mat
rubus arcitus
I lilla Myzans kök
Tofu for two
vegoskåne
veg bitch

söndag 3 februari 2008

Rostad blomkål med citronkaramelliserad qourn



Qourn. Första gången jag prövade kunde jag inte äta upp det. Det kändes för köttlikt. Nu har jag vant mig och jag önskar att jag kunde äta det varje dag. Allra helst endast smaksatt med svartpeppar och citron.


Blomkål. Inte direkt kärlek vid första ögonkastet. Men, som med all kål, har jag vant mig. Nu har jag dessutom hittat det perfekta tillagningssättet för den!

Bearnaise. Min absoluta hatsås. Jag blev förut illamående av bara lukten av dragon. Men den har trots allt lyckats smyga sig in i min smakpalett på enstaka pizzor och i små mängder. Idag hamnade den på tallriken men...tja, där låg den kvar även när maten var slut.

Rapsrostad blomkål

Skiva ett blomkålshuvud i centimetertjocka skivor. Vänd dem i flingsalt, nymald peppar och kallpressad rapsolja. grilla i ugn 250c till skivorna fått färg. Eller i mitten av ugnen på 225c om du vill ha dem mjukare.
Citronkaramelliserad och grillad qournfilé
1 påse qournfileér
3-4 små citroner
salt, råsocker och nymald peppar
en klick smör
rapsolja
Tina fileérna i citronsaft. Innan stekning, slå av saften och vänd fileérna i olja. Lägg i ett griljärn. Låt få ordentlig färg på bägge sidor. Häll sedan över citronsaften. Salta, peppra, sockra ev. lite och lägg på en klick smör. Låt koka in tills saften karamelliserats.

Tomatsallad


2 tomater
saften av 1 lime
1 liten schalottenlök, finhackad
3 kvistar bladpersilja, finhackade blad
oliv- eller rapsolja
salt och peppar
hacka allt och blanda samman.


Bearnaise (kan med fördel uteslutas ;))
3 msk vatten + 3 msk ljus vinäger
2-3 kvistar persilja
1 msk schalottenlök, hackad
5 krossade vitpepparkorn

Koka upp tills hälften (ca. ½dl) återstår. Sila av kryddorna och häll lagen i en kastrull/skål i vattenbad (sjudande vatten). Vispa i:
3 äggulor och låt stå i vattenbadet under vispning tills det tjocknat. ta av från värmen och rör i:
150g smält, svalnat smör. Vispa kraftigt. Droppa i lite i taget. Ta ej med bottensatsen. Smaksätt sedan med dragon, hackad persilja och lite salt.



Träningen då?

Jodå. Det gick okej förra veckan även om jag fick byta ut två gympass mot powerwalkpromenader när jag missade passtiden. Det bästa med träning och GI är att efter ett hårt pass får man äta högGImat för at fylla på glukagonivåerna i musklerna. För mig innebär det potatismos med färskriven muskotnöt. Även om LCHF inte var något för mig så funkar GI alldeles utmärkt. Det kommer jag att hålla mig till. Receptet ovan är et utmärkt exempel. Hugg in!