tisdag 11 augusti 2009

Indiskt maffioso master mumshisch gottegrams!

Det här är ett gammalt inlägg men jag fattar inte att jag intefotade mer av denna fantastiska afton när vi blev bjudna på världsgod hemlagad indisk fantastisk food av Lina i Helsingborg!

Det enda kruxet var att vi så gärna ville ha naan-bröd men inte orkade baka själva. Jag övertalar då Lina att gå till indiern på hörnet för att fråga om hon inte kan få köpa med sig lite bröd. Lina tvekar lite men jag övertalar henne om att det är en jättebra idé. När hon så fått fram sin fråga så förändras den servicemindade ägaren till en djupt förolämpad köksmästare som jagar ut Lina ur restaurangen, köpa bröd utan att köpa mat? VET HUT!


Ja, det var ju inte så lyckat. Lina traskar skamset hem och jag tänker att naan-bröd, det finns väl i varenda liten konsum nuförtiden. Så jag stegar in på konsum i Klippan och letar runt, men tamejtusan, naan-bröd finns visst inte? Nåja, de kanske har det någon annan stans? Jag frågar kassörskorna som tittar på varandra och sedan på mig igen:


-Naaaa-Vaddå,sau du?


"Naan-bröd" säger jag så tydligt och långsamt som jag kan.


-NAAUUN-BRAÖUD, NAJ, Dä Hår ve ente heur veddu!!! säger hon och tittar på mig med småstadens all förakt och kuvade känsla samtidigt och jag vill bara säga att jag inte alls är stockholmare, att jag också kommer från en byhåla och att det var så jävla dumt av mig att fråga efter naan-bröd att jag borde piskas offentligt för mitt stroppiga sätt. Jag vill berömma den finfina butiken och all dess charm som man ALDRIG hittar i stockholm eller nån annan stad vars invånare kassabiträdena tror tycker sig vara bättre än dem. Men sen går jag in på Netto och hittar både naan-bröd och CIRIO-tomater. Men så lyckas jag göra bort mig här också när jag ska berätta för tjejen i kassan hur fantastiskt bra märket äroch vad billigt de säljer dem och att de gårför dubbla priset i delikatessbutik och att det är de mest fantastiska av burktomater och hon liksom bara tittar på mig, tänker "burktomater?? allvar?? vad är det här för människa" och säger: -Jausså, jauhau du...vaud fent! och jag lommar iväg. Kuvad.


Men, trösten kom sedan för maten som Lina bjöd på var ju inte av denna världen. En currygryta med ris och yogurt och nyfriterade vadas därtill. Så tröstesnöstemat finns inte och jag önskar att jag hade varit bakis för då hade det kurerat vilken baksmälla som helst. Vi åt girigt och mycket och gapade efter mer! Alla Linas recept (tack snöte!):


Vadas - friterade linsbullar


Buffé nr 3 2009


Ingredienser


Portioner: 6-8


5 dl röda linser


1/2 gul lök


1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)


1 krm kajennpeppar1/2 malen spiskummin1/2 tsk fänkålsfrön1/2 tsk malen koriander


2 msk majsstärkelse (Maizena)


1 dl vatten


5 dl rapsolja till fritering


salt

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel
Gör så här1. Blötlägg linserna 1 timme. Sila av.2. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skiva chilifrukten. 3. Mixa linser, kajennpeppar, spiskummin, fänkålsfrön, koriander, maizena och 1 tsk salt med mixer/stavmixer till en slät smet.4. Rör ner lök och chilifrukt i smeten.5. Värm rapsoljan till ca 160°C i en wokpanna eller kastrull.6. Klicka ner 1 msk av smeten från en sked till små fina kakor i oljan. Fritera gyllenbruna i ca 1 minut.7. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Servera dem varma.


Bästa indiska grytan!!!

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 påse bladspenat
1kruka färsk koriander
3tomater
1burk kokosmjölk
3dl röda linser
2dl vatten
1 buljongtärning
2tsk spiskummin
1tsk koriander

Hacka & fräs löken i de torra kryddorna, bara så de blir lite mjuka.
Tillsätt linser+vatten+buljong+kokosmjölk & koka i tio min.
Släng ner spenaten & tomaterna som ska va grovt hackade & låt puttra i 10 min till.
Riv ner korianderna & smaka av m salt & peppar.
Servera med naanbröd & gärna lite turkyoughurt, fullständigt knullar i munnen!!!!


nämnda yogurt med akaciahonung och pistagenötter serverades till efterrätt och då åt vi enbart på ren vilja. Så smäckmätt har jag knappt varit innan eller efter som vid den måltiden!

Efter maten såg vi filem "Happy-go-lucky" gjorde vårt bästa för att dricka öl och trycka i oss lösgodis (jag nallade Linas present av Fredrik, goda rabarberkarameller) och somnade sedan som små grisar!

1 kommentar:

Anna sa...

Ha ha ha. Jag hørde din "skånska" inom mig.