måndag 28 januari 2008

Bättre än socker!

Sara gav mig världens bästa blogguppslag, nyttigt godis! Så strunta i lösgodishyllan och motstå den förrädiska naturgodisväggen och revoltera med gottiga nyttigheter som drar alla tråkgodisar vid näsan!

Fruktglass (LF)
1 banan
1 avokado
2 dl frusna bär

Mixa ihop till krämig konsistens. Kan återfrysas om man önskar. Avokadon ger den där sammetslena konsistensen som man saknar med fettsnåla varianter av glass.

Yogurtglass


2 dl. mezeyogurt eller lättkesella (beror på hur rädd du är för fett)
3 dl. frusna bär
vaniljarom efter smak


Mixa till glasskonsistens. Mjölkigare än fruktglassen för den som föredrar det. På bilden visas härlig, självplockad vildhallonglass. Smultronaromen hos vildhallon är fantastisk tycker jag!

Rökta nötter

de man köper i affären känns alldeles för salta. Jag är mycket mer av en sötgris än en salt gädda så måhända täcker inte dessa chipsfantastens saltsmak men för mig duger de utmärkt. Vegetarianer brukar dessutom ha en extra vänlig inställning till allt rökt då det inte är det vanligaste förädlingen för grönsaker.


blandade nötter och frön. T.ex sötmandel och pumpafrön
lägg i en skål och täck med vatten
häll över ett par msk soja/tamaru per dl. vatten och 1 tsk rökarom per dl. vatten.

Låt stå ett par timmar för att dra åt sig smaken. Häll sedan av vattnet och rosta nötterna i en torr panna på spisen eller på låg värme i ugnen. Rosta dem bara torra, bränn ej! Salta eventuellt med flingsalt om du vill.


Kryddiga fruktbollar (LF)

Är mitt sista naturgodistips för den här gången. Trots att dessa inte innehåller någon choklad så stillar de mitt sug efter "kletchoklad". Ni vet det där som kräver glass eller tryfflar eller smältande choklad i munnen. All frukt och alla nötter är utbytbara mot varandra i det här receptet. Variera därför gärna med aprikoser, valnötter, pistach, russin eller vad du nu gillar.

200 g torkade fikon
200 g torkade dadlar
200 g mandel
1 tumstor bit riven ingefära
1 msk kanel
1 pressad limefrukt
Rostade kokosflingor att rulla bollarna i.

Kör nötterna i kvarn eller matberedare till de är fint krossade. Tillsätt övriga ingredienser. Obs! Torkad frukt kan, om den är mycket torr, behöva ligga i blöt i varmt vatten en stund. Mixa till en jämn smet. Rulla till små bollar som rullas i rostad kokos.

Jag ska försöka återkomma med recept på naturgodis och levande föda (LF). Håll utkik efter etiketten "godis" och "levande föda".

5 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

Så mycket gott! De rökta nötterna måste jag testa snarast!

Anonym sa...

Åh! Här måste jag prova mig fram! Särskilt de kryddiga frukbollarna!

den riktiga maria sa...

åhhhå! piggar upp i gråslasket. tack för det!

Viktoria Schiöler sa...

Grymma nötter och god glass - jag har länkat till dej!

Viktoria Schiöler sa...

Kunde inte låta bli publicera glassreceptet - hoppas det är ok!