söndag 20 januari 2008

GI- the vego way

Efter att ha läst om lågkolhydrat-högfettdieten, utan att alls bli övertygad, bestämde jag mig ändå för att ge det ett försök. Men jag kommer aldrig att skippa grönsaker och frukt och vräka i mig mjölkprodukter och fett. Dieten blir istället anpassad till en mer GI-lik variant för mig del. Baljväxter bidrar med en del kolhydrater i min kost. Jag vill inte utesluta dem helt. Det här är min matdagbok för gårdagen då jag beslutade mig för att testa:

frukost:

Filmjölk med fröblandning (sesamfrö, hela linfrön, pumpakärnor och solrosfrö), 1 kopp (osötat)te

lunch:

scrambled eggs m. dragonsmak. Stekt kaffeost i tärningar.

mellanmål:

1 msk pumpakärnor och 6 kalamataoliver. Lite mer kaffeost.

middag:
gul-grön ärtsoppa med röksmakande pumpakärnor. (Gul ärtsoppa med en förp. gröna ärtor som slängs i på slutet. Soja och rökrostade pumpakärnor). 1 glas vitt vin.

dessert:
Jordgubbsglass (frysta jordgubbar och fryst banan mixades med medelhavsyogurt). Lite mörk choklad.

Visst ser det lite ut? I alla fall för mig som alltid är sugen på någonting. Men jag är förvånansvärt ohungrig. Det bekanta suget som jag går och väntar på infinner sig inte och det är mycket intressant. Dagen har sett nästan likadan ut men jag har inte ätit middag ännu. Jag hade till och med alldeles nybakat favoritbröd hemma som jag avstod ifrån. Och det är inte lätt. Brödet är världens godaste.
Jag hade bestämt att jag fick ta en skiva till maten om jag verkligen ville. Men det ville jag inte. Det är intressant att jag liksom varken är mätt eller hungrig, en underlig känsla...eller är det placeboeffekt?

Inte heller känner jag mig särskilt fräsch som på min vanliga mat. Att äta såhär känns onyttigt faktiskt, men det är ett experiment för att se om det gynnar fettförbränningen.

Igår var en extra trevlig dag. Mina föräldrar och min syster med pojkvän hälsade på, trevlig samvaro och singstar-turnering. Det spelet är beroendeframkallande alltså...

6 kommentarer:

annamaria sa...

Nu är det många som provar GI. Ju mer jag läser desto mer sugen blir på att testa. Alla beskriver känslan du skriver om. Inte sugen på allt känslan. Vore skönt att slippa den.

annamaria sa...

Tack för tipsen! jag tror jag ska göra som du - testa en dag eller två och kolla. Jag har så lätt för att bli yr när jag är hungrig - så jag måste kolla hur det funkar. Förresten vad är kaffeost?

annamaria sa...

Det där med ost i kaffe låter förlåt förfärligt i min mun....hm. Skulle vara kul att smaka ändå. Nu har jag bestämt mig - jag ska börja i kväll. En kycklinggratäng med pasta - utan pasta till mig då. Hoppas du står ut med lite guidning i denna djungel. Jag är dessutom laktosintolerant. Får man äta gula ärtor då?

E-S sa...

Jag körde LCHF ett tag och det var väldigt effektivt. Förutom att jag var VÄLDIGT trött de två första veckorna så var fördelarna övervägande. Jag gick ner i vikt och jag slapp det där suget som du pratar om. Mitt blodsocker har aldrig varit så stabilt förut och med det höll dessutom mitt humör en väldigt jämn nivå. Jag hoppas att din diet funkar! Kommer att kolla in lite då och då och se hur det går! Lycka till!

annamaria sa...

Var hittar du den infon - jag menar över eller under 70. jag har nu ätit och än funkar det bra...hahaha

annamaria sa...

Tät trafik idag...hur är det med kål - röd, vit och kålrot? Gi-vårde över eller under 70? jag vill ju under....Rotmos hägrar här...