fredag 30 november 2007

Majscappuchino

För ett par veckor sedan kom en leverans av farmors hällbröd och en stor påse egenodlad mandelpotatis. För mig, som äkta potatisälskare finns nästan inget bättre än just mandelpotatis. Men jag kan förstå de "sörlänningar" som rynkar på näsan åt denna delikatess, sorten gynnas inte av det mesiga klimat som står att finna här nere.

När den får växa i midnattssol, långsamt och mödosamt, utvecklas dess smörgula, nötmöra karaktär. Här nere skulle jag hellre satsa på sparrispotatis eller om man får tag på det, småpotatisar från bjärehalvön (såna man kan köpa på NK mat).

Idag fick knölarna reda en majscappuchino som svängdes samman i all hast. Receptet är Cathrine Schücks (lite omvandlat av mig men...), och kommer från nån tidning för evigheter sedan. Smaken av den söta majsen och potatisen bryts väldigt trevligt med lime och svartpeppar.

Majscappuchino med lime och svartpeppar
1 gul lök, hackad
4 mandelpotatisar, tärnade
4 dl majskorn
8 dl buljong
skalet och saften från ½-1 lime
rikligt med svartpeppar


Stek grönsakerna i lite olja. Låt koka ca. 15 minuter. Mixa (gärna med stavmixer, blir skummigast så*) och smaksätt. Har du hällbröd att äta till är du förstås extra lycklig.

Det bästa med så enkla recept som den här soppan är att de kan förvandlas så lätt. Pröva att byta ut mandelpotatisen mot sötpotatis, tillsätt lite grön chili och se vad som händer om limeskalet byts ut mot stött pomerans.

* Om du liksom jag, inte har stavmixer, men vill få till ett cappuchinoskum så kan du skumma lite mjölk och toppa soppan med. Jag hade inte det heller så egentligen var det en vanlig majssoppa jag gjorde idag, men vad f-n, att döpa soppor till cappuchino är ju bara så 90 i alla fall!

onsdag 28 november 2007

Lakritschoklad - den mörka njutningen

Ovanstående bild visar ett tomt omslagspapper till mjölkchoklad fylld med salmiakki, finsk saltlakritslikör. Den sista flaskan jag hade tog slut på min 25-årsfest förra året (se bild). Jag sörjde en stund, det är sant.

Men när jag nästan hade gett upp hoppet om att få smaka salmiakki igen så dök denna skapelse av lakrits och choklad upp och jag kände mig lyckligare än på länge. Om fazers kunde sälja salmiakkichoklad i svenska matbutiker så skulle jag inte kräva så mycket mer av deras godissortiment.

Men det är klart, att innan det sker så önskar jag mig att R.C Chocolats praliner, i synnerhet deras saltlakritspralin (som är den oslagbara mästaren av alla i denna smakkombo!) fanns tillgänglig för mig närhelst jag önskade!

söndag 25 november 2007

Nytt i skafferiet - Tisdag

Sven Geier: http://www.sgeier.net/fractals/

BROCCOLI är inte direkt någon nyhet för de flesta av oss. Men jag har kämpat för att ta till mig denna grönsak. Nuförtiden är jag väldigt förtjust använder den ofta och gärna. Dessutom finns ofta fryst broccoli i bra kvalité och jag tycker att den mättar på ett skönt sätt. Men ibland, vid enstaka tillfällen kan jag få tokont i magen av broccoli. Helt vansinnigt ont faktiskt. Men jag gillar att leva farligt, så broccoli, färsk och fryst, fortsätter att dimpa ner i kundkorgen. Glöm inte bort att äta märgen i stjälken, det är inte bara buketterna som är delikata! Till exempel på detta sätt:


Broccoli med ugnsbakad tomatsås och nötblandning.
Börja med såsen; färska tomater, paprika, lök och vitlök läggs i en ugnsfast form med lite olivolja och ugnsbakas tills tomaterna och paprikan kan skalas. Sedan kan man mixa och krydda allt.
Broccolin ångkokas/kokas eller steks. Gör på det sätt som passar dig bäst och
nötblandningen består av de nötter och frön som för tillfället finns hemma; cashew, solros, hasselnöt,hampa och pumpafrö kanske? Lägg upp broccoli och sås och strö över nötterna, gärna rostade.


Sobanudlar med ingefärsbroccoli
Jag fick användning för Sobanudlar på detta sätt. De var utomordentligt goda!
kokta, kalla sobanudlar
rostade sesamfrön
ett par salladslökar
dressing: risvinäger, honung, sesamolja, soja


blanda nudlarna med dressing, frön och lök. Låt stå i 30 minuter. Servera med:

kokt, späd broccoli, marinerad i följande

dressing: riven ingefära,soja, sesamolja och sesamfrö.

samt även om så önskas: mock abalone (eller veg. kött), rullad i olja med senap och därefter svartpeppar. Stek, (skiva tunt om du använder större bit, typ qourn filé) och servera med tunnskivad gurka och salladslök.

Broccoli och paprika med senapssås 4p.
500 g broccoli
2 msk smör
1 vitlökslyfta (hackad,pressad,riven, whatever)
2 msk dijonsenap
2 msk vetemjöl
2 dl buljong
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk citronsaft
salt, cayennepeppar
röd paprika

Dela broccolin i buketter. Skala det träiga på stammen och skär kärnan i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten med en klick smör tills den är mjuk (eller ångkoka)
Smält matfettet i en kastrull och fräs vitlök och senap någon minut. Vispa ner mjölet och späd med buljong. Låt koka 3-5 minuter. Vispa grädden, blanda ner grädde, äggula och citronsaft io såsen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Hetta upp såsen men låt den inte koka.

Lägg upp broccolin med sås och paprikastrimlor. Servera gärna till grillade tzayspett eller qournbitar.


Som sista broccolirecept måste jag tipsa om Emmies vitlöksrostade broccoli.

Vi ses i matseriens onsdag! (veckodagarna får ses symboliskt i den här matserien och är inte direkt anpassade till innevarande veckodag)

lördag 24 november 2007

Goji, glass och borlotti

Vi fortsätter på vardagstemat. Nästan lika roligt som att titta i människors kylskåp (jag snokar mycket hellre där än i badrumsskåpet) är att se deras matdagböcker. Minns ni förresten matlagningsprogrammet "Här är ditt kylskåp", så ung jag var satt jag uppe sent bara för att se hur Jan-Boris Möller lagade sufflé på knäckebröd och kaviar.



Att jag dessutom är ett sånt stort fan av "du är vad du äter", och liknande program (som supersnuskiga "Dr Diet"), är att man får se en människas veckokonsumtion av mat. Jag blir helt pirrig av upphetsning!

Så, om du är lagd det minsta åt fluktarhållet bjuder jag härmed på min matdagbok för idag:



Frukost:


Gröt på fiberhavreflingor, havrekli, linfrö, solrosfrö och gojibär. Lingonsylt och sojamjölk. Ett glas jos. Frukt- och nötbröd med gurka och b-jäst.

Efter frukosten sprang jag ner på en loppis på gården, hittade ett kamraobjektiv som jag ville ha men som inte passade min kamera. Råkade låta en annan lägga vantarna på ett 8-bitars nintendo för 20:- (fan!) och undrade vad en hög med dildos gjorde på en loppis?






Mellanmål/lunch

2 bitar "magnum after dinner".

skogspromenad med hundarna
En till bit magnum (suck)







Middag:
Idag blir det snabbmat för en gräsänka, potatispizza på farmors sanslöst goda tunnbröd!

Mandelpotatis,basilika,spenat, purjolök, borlottibönor, kapris och brieost. Toktorr till en början men med några droppar fikonbalsamico så blev det riktigt hyggligt! Tog 10 minuter max, jag lovar!

Bytte kattsand, insåg att lukten påminner om vissa kinamatsbutiker. usch. Dammsög, idag med kokosdoft (jag suger upp en bomullstuss med doftolja för att dammsugningen ska kännas roligare).

Mellanmål:
en stor clementin
Kvällsmat:
En god kopp te och finn crisp med bregott havssalt. Nu kommer älsklingen hem med en påse dumlekola och djungelvrål...Och den sockerfällan kommer jag inte heller att klara mig undan. Bäst att åtminstone koka mer te så att jag fyller upp magen till max innan jag börjar trycka i mig!

Något nytt i skafferiet - till Nina (with love)!

"Den nya vardagsmaten" är ju en tidningsrubrik som känns väldigt bekant vid det här laget. Klicheartat som tusan, men visst frestas även jag till att använda den. För när man ska förnya sitt leverne är det väl just vardagsmaten som ska förnyas. Det är dock en hel del den nya maten måste förhålla sig till. Råvarorna ska vara lättillgängliga, det gå snabbt och lätt att laga och kosta så lite som möjligt. Därtill ska den vara hälsosam som tusan så att vi kan överäta i alla andra sammanhang!

Min sju-i-topp maträtter -matserie
-kapat inlägg, om du vill ha tag i de tidigare publicerade inläggen, kontakta mig, annars kommer de igen!

Måndag:


SOPPA Egentligen äter jag soppa mer än en gång i veckan. Jag tycker att det är otroligt bra mat. Det går nästan alltid att svänga ihop en smaskig soppa av vad som finns hemma. En vardagsfavorit är
sparrissoppa: fryst grön sparris, kokt i buljong, mixad med lite havregrädde, kryddad med salt och peppar. Det går verkligen på nolltid.


Fransk sommarsoppa är lika enkel: skivad potatis, skivad purjolök. Koka i buljong. Klar! Visst, visst, är du extra tjusig slänger du ner en burk kikärtor och färdighackad fryst persilja. Fransmännen kan det här med soppor och den


franska löksoppan är väl något alldeles extra. Stek skivad gul lök i smör, red med en msk mjöl, späd med buljong och en skvätt vitt vin (resterna från helgen). Jag gratinerar aldrig soppan men serverar den med persilja, färsk eller frusen. En burk blandade bönor ger mer protein och mättar fint.


Ni ser ett mönster här va? Grönsak + buljong och eventuellt redning fixar vilken soppa som helst! Mitt sista exempel är min godaste soppa. Inte lika enkel som ovanstående men så otroligt god att jag förvånar mig själv varje gång jag gjort den.

Rödgrön chilisoppa med ingefära:

7 mogna tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
1/3 (eller mer) röd chilifrukt
2 msk olja
4 dl grönsaksbuljong
salt,peppar,socker
150g gurka
½ lime
1 msk soja (brukar uteslutas)
1 ½ tsk socker
1 kruka smörgåskrasse

hacka tomater, lök, vitlök, ingefära och chili fint. fräs i oljan utan att det tar färg. tillsätt buljongen och koka i 5 minuter. smaka av med salt,peppar och socker.
gurksallad: riv eller strimla gurkan. blanda med lime, socker och ev. soja. rör ner klippt krasse. serveras kall till soppan. Soppan är minst lika god (om inte godare) kall!

värmer dödskönt i kistan...

...gör alla goda varma drycker som jag älskar att bälga i mig under höst och vinter. Nåja, det var lite blygsamt, alla som känner mig vet att jag med glädje stjälper ner balja efter balja med gott te vilken årstid och i vilket väder som helst.
På vintern ställs de gröna teérna undan till fördel för härligt chaite. Just den här säsongen är det yogi och celestial seasons chai-teér som gäller.Med pyttelite rörsocker och en gnutta kaffegrädde eller en matsked kondenserad mjölk i en STOR kopp blir de perfekta! Att dricka en kopp kryddigt te får mig faktiskt att känna mig som en underbar människa!




I dryckesväg hemma dricks just nu stora mängder av tropicanas äppeljos och utan tvekan kommer den att hamna i en kastrull med lite vitt vin, kanel, kardemumma och vanilj framåt adventstider. Samma öde brukar möta de färskpressade apelsinerna som är så himla goda så här dags. Drinken kryddas med kanel, nejlika och ingefära och blir dessutom utmärkt som förkylningsdrink. När ni ändå har öppnat vinflaskan till äppeldrinken så måste ni bara prova detta, ungersk vinsoppa, receptet har jag fått av Ildiko, som också lagat den kanske bästa böngrytan jag ätit!



1 flaska vitt vin



2-3 dl socker (jodå!)



4 äggulor



kanel, kardemumma, nejlika

Blanda samman allt i en kastrull, värm försiktigt under omrörning. Låt ej koka! Sila av kryddorna och servera!



Om glögg finns i övrigt inte mycket att skriva, jag älskar glögg och har köpt Blossas samlingsbox (systembolagets beställningsortiment), det ska bli spännande att smaka av. Förra året fick jag jättegoda glöggkryddor (North & south,fairtrade) av Kristina (min ex-roomies flickvän) som blev supergoda att koka glögg på. Annars gör jag ingen stor grej av glöggandet. Det finns. Det smakar gott. That´s it. Idag tänkte jag dock bjuda på ytterliggare en variant på temat "varma, kryddiga fruktdrycker". Det här är min bästa alkoholfria glöggvariant vars smakkombination också hittat sin plats i diverse dessertrecept. Heta tranbär:

1 liter osötad tranbärsjos

2 kanelstänger (den korta varianten)

2-3 stjärnanis

6-8 kapslar kardemumma

råsocker efter smak

Värm tranbärsjos och kryddor. Låt gärna stå en stund så att kryddorna lämnar av sin smak ordentligt. Häll upp och låt var och en söta sin dryck med råsocker. Det ska dock inte vara för sött. Vill man, så funkar det mycket bra att koka bärsås (gärna hallon) med samma smaksättning och en bit vanilj. Pröva det till en kraftig chokladkaka och du kommer att älska mig mer än du redan gör!



Men jag avslutar inlägget med ett inköp jag ångrar. Ovan nämnda Ildiko har en dotter, tillika matnörd, vid namn Viki. Jag och Viki åker av tradition alltid till chokladfestivalen på nordiska museét. I år köpte vi vinterte av kusmi. Jag var kanske mest intresserad av burken men visst verkade teét också mycket trevligt. Vi delade på en burk med smak av vanilj, mandel, apelsin och kryddor och betalade ganska mycket för kalaset. Väl hemma har jag verkligen försökt smaka och njuta av det dyra teét men hur jag än försöker lyckas jag inte tycka att det är något vidare. Mycket tråkigt, särskilt som jag vill köpa mer av deras teér för burkarnas skull! Nu har jag sett att det är många som köper och gillar det här märket och jag säger bara, lessnar ni på burkarna så sälj dem till mig!



onsdag 21 november 2007

Chokladpaj - det bästa av det sämsta!









Det måste sägas, jag känner verkligen aversion mot paj i alla dess former. Visst har jag ätit goda pajer och visst har jag lagat ändlösa mängder av äppelpaj och blåbärspaj och purjolökspaj och alla andra standardsvenniga rätter som ingår i pajfamiljen. Men oftast känns paj som en väldigt tråkig och dålig lösning där råvarorna nästan alltid kan behandlas mer fördelaktigt än i en paj. Men en typ av paj tycks aldrig svika mig - chokladpajen!






DULCE DE LECHE - kola och mörk choklad,söt och fyllig

pajskal:100 g smör, 3 dl mjöl, ½ dl kakao, 1 msk socker, 1 äggula, 3 msk kallt vatten

kolafyllning:800 g kondenserad mjölk

tryffelfyllning:2 dl vispgrädde, 200 gram mörkchoklad

garnering:kakaopulver

Gör såhär:
pajskal: rör snabbt samman alla ingredienser i matberedare. Låt det bara bli smuligt och fös ihop smulorna för hand. låt vila i kyl 30 minuter. Grädda skalet 8-10 minuter i 200 grader.låt svalna.
kolafyllning:koka burken i vattenbad 2 - 4 timmar. (ju längre du kokar, desto fastare konsistens). Bred i pajskalet och låt stelna.
Tryffelfyllning:koka upp grädde och choklad. häll över kolafyllningen. låt stelna och dekorera med siktad kakao.

HALLON OCH MÖRK CHOKLAD - syrlig och bärig
pajskal : mördeg, cheesecakebotten eller mandelbiskvibotten (mixa mandelbiskvier m. smält smör)
fyllning: 300g mörk choklad,3 dl grädde,1½ dl. hallonpuré (ca 150 g färska hallon som silas)dekoration:färska jordgubbar (kan uteslutas)
Gör såhär:
Gör iordning pajskalet så att det är kallt. Värm chokladen i grädden tills den är smält. Blanda med hallonpuré och häll i skalet. Ploppa i massor med färska små jordgubbar. Ställ att svalna över natten eller i flera timmar

KARDEMUMMA OCH VIT CHOKLAD -spice it up!
deg: 125g vetemjöl, 1 krm salt, 75 g kallt smör i bitar, kallt vatten
fyllning: 350g vit choklad, frön av 8 kardemummakapslar, 390ml vispgrädde
Gör såhär:
22cm form. Rör ihop pajdegen snabbt. Kavla ut och lägg i formen. Låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 190c, ev. m. pajtyngder ( t.ex torkade bönor på bakplåtspapper). efter 15 minuter, ta ut tyngderna och grädda i 10 minuter till.
fyllning: krossa kardemumman, blanda med bitar av choklad. Häll varm grädde (inte för varm, då skär den sig, helst inte över 45c) lite i taget över chokladen. Rör samtidigt och håll grädden jämnvarm.
Låt pajen stå kallt till den stelnar. Kan även frysas.

LINGON OCH VIT CHOKLAD - svenska smaker täckta av ett skal av mörkt choklad

Det här receptet är baserat på en tryffel jag gjorde för några jular sedan. Den blev fantastiskt god och här komemr receptet i pajform!
deg: Valfri deg ur ovanstående recept. Grädda den och låt kallna. Pensla sedan insidan med mörk choklad (ca. 50 g) så att den täcks ordentligt. Låt stelna.
fyllning: 4,5 dl lingon,1 ½ dl strösocker, 300 g. vit choklad, 2 1/4dl vispgrädde,37,5g osaltat smör samt 50 g. mörk choklad att täcka med.
Gör såhär:
koka ihop lingon och socker4-5 minuter. Passera genom en sil.hacka chokladen grovt, lägg ner smöret. Värm grädden i kastrull. Blanda grädde försiktigt med choklad och smör. Rör sedan ner lingonkompotten. Ställ tryffeln i kylen i ca. 1 timme. fyll sedan pajskalet med tryffelfyllningen. Ställ in ca. 15 minuter i frysen.
smält den mörka chokladen och bred ut över tryffeln. låt svalna. dekorera med färska lingon och rullar av vit choklad.




Jag har faktiskt några goda pajrecept till i gömmorna, men de får vänta ett tag på publicering. Tills vidare ett boktips, ironiskt nog är en av mina smaskigaste kokböcker just en pajbok! Receptet på vit choklad- och kardemumma kommer därifrån (dock ngt. modifierat). Pajer av Sarah Banberry, kan köpas för en relativt liten peng!

tisdag 20 november 2007

tårtkavalkad från svunna tider














Ibland kliar det i fingrarna och jag får lust att baka tårtor igen. Det här är några exempel på tårtor jag gjort. Det är otroligt skojigt att dekorera tårtor på det här sättet men ganska tidskrävande och frustrerande också i viss mån. Och ärligt talat så blir de sällan sådär supergoda. Bilden högst upp i mitten är ett exempel på en s.k moussetårta, det är de tårtor som jag helst gör. Minimalt med tårtbotten (yack!) och maximalt med fyllning som hålls ihop av en krage av smält choklad. Här kommer ett recept på jordgubbs- och vit chokladmoussetårta. Jag har flera gånger varierat receptet till björnbär/mörk choklad, hallon/mjölkchoklad och t.om en trippelchoklad (vit,mjölk,mörk).
12 bitar
1 skiva färdigköpt botten
Chokladmousse:
250g vit choklad + 1 msk smör
4 gulor från stora ägg
5 dl vispgrädde
jordgubbsmousse:
600 g färska eller frysta bär (6 dl passerade bär)
2 dl vatten + 2½ msk agar-agar
2 dl strösocker
6 dl vispgrädde (kan minskas något)
dekor:
färska bär och ev. chokladkant
Gör såhär:
1. använd en non-stickform 24 cm diam. skär tårtbotten ½ cm mindre än formen (moussen ska rinna ner på sidorna). lägg botten i formen.
2.vit chokladmousse: smält choklad + smör över vattenbad. ta av värmen och rör ner en äggula i taget. vispa grädden och blanda först med lite av chokladen, sedan resten.
Häll moussen i formen och skaka så att den rinner ner på sidorna av tårtbotten. frys 30-60 min. så att moussen stelnar.
3. jordgubbsmousse: mixa och passera bären. Blanda 2 dl vatten med agar-agar och sockret. koka under omrörning 8-10 min. Rör bärpurén lite i taget så att blandningen hela tiden hålls varm och lös (agargelé stelnar vid 30c och går ej att smälta på nytt). Låt sedan svalna av lite.
Vispa grädde (ev. m. lite vanilj) och skeda snabbt ner den svala purén i grädden, vänd med luftiga mått.
4. häll moussen i formen och skaka lätt så att moussen fördelar sig jämnt. ställ tårtan i frysen. frys helt eller delvis.
Vid servering: Lossa kakan från formen. tina den ev. i kyl 3 tim om den varit helt fryst. Dekorera med bär och ev. chokladkant.
chokladkant: 150g choklad smältes m. 1 msk smör. bred ut på bakplåtspapper eller OHfilm och låt stelna. Svep kanten runt tårtan. låt stelna helt, t.ex i frys och ta bort papper.

måndag 19 november 2007

Shurit Ads

Ibland frågar någon mig varför jag är vegetarian, och ibland frågar jag också mig själv. Innan jag hinner komma på alla fantastiska argument dyker bilder, dofter och ljud upp i huvudet. Det är sprattlande fiskar som smäller hårt i båtens plastgolv, huvudlösa djurkroppar som luktar kallt och metalliskt, skvalpandet av blod i en urtagen älg, det hängande huvudet av en ren som fått sin hals avskuren. Detta, mina minnen, följer mig.

Min mamma har berättat att som femåring tittar jag på när pappa styckar en renkropp och efter en stunds funderande frågar jag dem varför vi måste äta renarna när vi har så mycket hjortron i frysen? I den här åldern, och på den här tiden hade jag nog inte den minsta koll på djurrätt eller vegetarianism men uppenbarligen rörde sig det något inom mig redan då.

En annan av alla dessa bilder är ett uppstoppat babianhuvud på en vägg. Året är 1989 och klassen är hembjuden till fröken på middag. Detta är mitt första möte med typisk vegetarisk mat. Vi ska hjälpas åt att laga, och äta linssoppa. Under middagen sitter jag mittemot babianhuvudet, som makabert nog någon har hängt ett halsband på. Här någonstans börjar det hända något på riktigt, även om det fortfarande dröjer många år innan linssoppa är en del av mitt vardagsliv.

Idag lagar jag linssoppa som andra steker mamma scan. Det funkar alltid, inte särskilt spännande men ack så pålitligt. Och linssoppor, det finns det många av.

Veganambassadören Elias Bröms bidrar med receptet på den egyptiska shurit ads i "vegankokboken". I receptet mixas soppan men jag rekommenderar att ni hackar löken och tomaten fint från början och serverar soppan som den är. Jag misstänker starkt att kummin är en felöversättning och det egentligen ska vara spiskummin. Men jag har alltid lagat soppan med kummin och tycker att det är fantastiskt gott!


225 g sköljda linser (röda)

1 skivad lök

1 grovt hackad tomat

1 krossad vitlöksklyfta

8 ½ dl buljong

1 liten finhackad lök

2-3 msk smör eller olja

salt och peppar

1 tsk mald kummin

citronklyftor

Koka linser, lök och tomat till linserna är mjuka. Mixa eventuellt. Smaksätt med salt, peppar och kummin. Servera med löken, som brynts i matfettet, och pressa citron i sopptallriken vid servering.

söndag 18 november 2007

Till Anna, om knivar.



Det heliga tillståndet måste göra Anna synsk, för jag hade tänkt skriva mitt nästa inlägg om just knivar! So, till dig Anna:

Jag vet att knivar inte ska vara gåvor, de tros skära av vänskapsbanden mellan givaren och mottagaren. Men om de råden hade gällt så hade jag knappt haft en enda hygglig kniv i min låda. De flesta jag har, har jag fått av andra, och här är mina favoriter:

1, Mac JU65. En japansk universalkniv. Jag fick den av min bror år 2000 och som är lika vass idag, utan omslipning. Högt värderad och omhuldad!
2,Victorinox. Jag fick en brödkniv i present. Kanske min mest använda kniv. Delvis för att jag bakar mycket bröd, och skivorna blir perfekta med denna. Men också för att den är så himla stadig och bra när man ska hacka och skära mycket hårda och stora grönsaker. Purjolök, kål och sallad försvinner i rasande fart under denna trevliga kniv.
3, Lions sabatier. En kockkniv jag köpte som gåva åt mig själv. En otroligt välanvänd kniv som dock tappar skärpan snabbare än de andra två. Men den är lättvässad och håller bra. Lite för ospännande bara, om än funktionell.
4,Global. Hypat knivmärke som trots allt i mångt och mycke är värd sitt rykte. Jag har en skalkniv som jag tror att jag fått av min bror (eller så fick han en av mig??). Har funkat fint och tjänstgjort villigt i många år nu.

Bubblare! I förra månaden startade jag en tidningsprenumeration för att bonusen var två knivar från Fiskars ur deras serie "functional form". Knivarna har jag haft ett par veckor och de är helt fantastiska! En skalkniv och en behändig grönsakskniv ("japansk" som den kallas) men härligt, greppvänligt handtag, otroligt fin skärpa och överlag mycket funktionella! De är otroligt prisvärda, särskild i jämförelse med alla ovanstående. Återstår att se hur de håller i längden, än så länge är jag mycket,mycket nöjd!

Vad är det då som gör en kniv bra? För mig är det ergonomin, funktionen och slipningen. De ska vara lätta att hantera, fungera väl för det de är avsedda och vara så vassa att det inte känns om man så skär av sig fingret. Kockknivar brukar oftast rekommenderas som "allroundknivar" om man bara vill ha en enda kniv, men jag skulle vilja göra ett inpass där och säga att i det vegetariska köket kan nog en grönsakskniv fungera mycket bättre som allroundkniv.

Jag har alltid tyckt att en bra kniv är värd att investera i. Men om Fiskarsknivarna håller samma stil framöver som de gör nu kommer jag aldrig att köpa något annat märke. På deras hemsida kan man köpa skalkniven för 53:-, att jämföra med den jag har från global som kostade 200-300:- eller fiskars grönsakskniv för 134:- mot mackniven för runt 800:-. Med de priserna kan man ju köpa ett helt set med fiskarsknivar!

lördag 17 november 2007

en matnörds definition av shoppingdag





Ja, det är inte lätt att vara vän med en matnörd. Igår träffade jag Sara i Stockholm för trevligt umgänge och storstadsspring. Med mig i fickan hade jag en lapp på alla butiker jag ville besöka. Endast mataffärer!


Det är lätt att känna sig som ett riktigt freak men Sara var mycket förstående och supportade mitt sökande. Tyvärr tog pengarna slut alldeles för snabbt och jag är ganska ledsen över att jag inte hade råd med en snygg vardagsklänning till imorgon, en flaska "Snow Fairie" från Lush eller havtornsjuice från hälsokostaffären Gryningen (Folkungagatan 68), men lite hann jag med innan kassan sinade helt och hållet.


Jag har äntligen köpt soba- och udonnudlar (det senare omöjligt att motstå efter att ha läst "Kafka på stranden"), jag har planer för deras tillagning och återkommer med recepten när de är genomförda.


I Uppsala hade jag innan Stockholm handlat massor med alger och sjögräs av olika slag. Jag vet inte ännu hur jag ska laga till allt. Aramealger tycker jag är lätt att använda mig av, kombualger åker alltid ner i sushikoket men allt konstigt sjögräs och tång och grejer jag köpte nu, hur ska det förtäras? Återstår att se.


Första stoppet på vägen var den fantastiska butiken Gryningen. Där fann jag, till min stora gläde, sjögräskrydda. Något jag letat efter i tio år! Jag blev otroligt glad för detta fynd. När jag senast köpte det så blandade jag det med färsk gurka och åt tillsammans med ugnsbakade sojabönor och kikärtspaté. Se till höger, övre delen av bilden för att kika på de salta, gröna små flingorna.

På JFK (Japan food & kitchen) hittade jag ett härligt urval av sushitillbehör till synnerligen trevliga priser. Det var absolut en av de fräschaste matbutiker jag besökt, med supertrevligt bemötande och en underbar doft från köket. Här hade jag kunnat handla massor, dessutom utan att bli ruinerad. Jag önskar att jag hade köpt edamamebönor men eftersom de var frysta och vi hade flera timmar kvar på stan tycktes det som en dålig idé. Nästa gång jag åker till stockholm tar jag frysväskan med mig! Igår fick jag med mig inari (friterade sojakuddar), sushikrydda, misotillbehör, sojakokta alger, gen maichate och lite annat smått och gott!


Något man också kan hitta i, kanske främst kinesiska butiker, är mock abalone, veggemusslor alltså, med riktigt trevlig smak och form måste jag säga (den blå burken på bilden). Jag har aldrig ätit musslor och har svårt att tänka mig att de smakar såhär men enligt initierade källor finns det en viss smaklikhet dem emellan. I bakgrunden står en flaska saké som tycks passa in i sammanhanget och en flaska bacardi som inte gör det. De båda köptes på fredag kväll för 200:- jag hade i presentkort på systembolaget. En perfekt present då jag antagligen aldrig hade kommit mig för att köpa de annars. När jag ändå var på systemet så passade jag på att beställa Blossas glöggbox, nu ska här smakas årgångsglögg!

Så ser bra mathandlardag ut! Men nu får det vara nog med det asiatiska ett tag. Hädanefter är det hälsokost som gäller! Gryningen på folkungagatan och Goodstore på skånegatan är prioriterade!

Men önskelistan växer ju bara hela tiden. Reneé Voltaire har både spännande böcker och råvaror. På henne hemsida finns en grönsaksvarv jag länge velat ha, likaså zestsetet. Hennes "peace, love & food" står också på önskelistan men den är en hundring billigare på bokus så beställer jag den blir det därifrån. Och kokboksönskningar råder det ingen brist på, "Jag vill ha choklad", Eisenmansystrarnas "Två systrars söta" och "Vinterns söta", "Lakrits, mint och choklad" och "Pink" är bara några som jag vill lägga vantarna på. Släng därtill in en ställbar och supervass mandolin i tomtesäcken så lovar jag att vara snäll i minst ett år till!


onsdag 14 november 2007

If i was your mama...



...så skulle det här vara "mammas köttbullar". Jag är tvungen att återskapa de här minst varje jul till vegetarianernas julbord (men jag säger bara, veganer: look away!). Idag blev de f-ing mandelbullarna ersättning för frikadeller i grönkålssoppa.
Soppan blev helt ok, påminde om nässelsoppa (mmm) men jag vet förstås inte om den smakar som Kerstins berömda.
Soppreceptet är onödigt att skriva ner. Det kan ni kolla upp whereever (grönkål + buljong och redning) men det salta mandelgodiset kommer här:

200 g sötmandel
3 dl ströbröd
3 dl riven ost
½ gul lök (liten)
6 ägg
2 msk vatten
salt och peppar

Mixa mandeln till smulor och blanda med resten. Låt vila några minuter. Rulla till små bollar. Koka i buljong i 8 minuter (eller till de flyter till ytan). Låt rinna av och stek sedan som köttiga bullar.

Om de ska vara frikadeller räcker det med att koka dem. Som stekta serveras de som vanliga köttbullar i olika rätter. De blir fasta och håller ihop bra. Konsistensen är nötigt knaprig. De är faktiskt väldigt goda men jag är sjukt less på att göra dem vid det här laget! Men alltså, de är inte jobbigare än vanliga köttbullar. Det är själva rullandet som är så otroligt tråkigt.

Förra julen fick jag faktiskt hjälp med rullandet, vilket gjorde uppgiften mycket trevligare. Om detta ändå ska göras så kan man lika gärna göra massor. Ovanstående recept är redan dubbelt, räcker till 4-6pers. Men jag brukar dubbla även det till julbordet. Det går åt hur fort som helst!

Om du har en vegetarian på middag eller om du saknar mammas köttbullar, unna dig dessa oveggiga mandelbullar, de är värda all möda - nu när jag får chans att tänka efter!
Obs! På bilden är bullarna ostekta, de får trevligare färg om man bryner dem i smör efter kokningen, så gör det!

söndag 11 november 2007

Vilket svampår!



Förra hösten var ett härligt svampår. Jag började hösten med en kantarellspårskurs tillsammans med Line. Fröken Line fick tillfälle att vässa sina spårkunskaper under hösten då vi faktiskt hittade fler gula kantareller än jag någonsin tidigare gjort men framförallt plockade jag (för första gången) trattisar och trumpetsvamp, både rödgul och svart! Den sistnämnda klart häftigast! För er som tycker att detta inte låter som särskilt spännande svamperfarenheter, kom ihåg att jag kommer från trakter där kantarellen är helt okänd och där endast soppar vågar kika upp.

Förra året i all ära men detta år har varit helt enastående när det gäller svampplockning. Jag har hittat sanslöst mycket gula kantareller. Så mycket att jag hunnit tröttna på dem totalt och mår dåligt för att de ligger och blir dåliga i frysen. Ett tag så verkade det dock som att lyckan hade vänt och jag hittade ingenting i markerna längre. Men den här veckan tog jag mig en tur igen. Jag tänkte inte leta efter svamp egentligen, jag tog inte ens med mig något att bära i, och då, självklart, hittar jag dem igen. De fantastiska trattisarna! Det är min favoritsvamp att plocka, hopplöst svår att se från början, man kan gå rätt över dem. Men så småningom anpassar sig ögat och har man hittat en..!!!

Tyvärr hade jag bara en dryg timme på mig och var tvungen att lämna de stora samlingarna i skogen. Ingen fara på taket tänkte jag, imorgon är de lördag, då ska jag ta mig tid till en ordentlig tur och skörda alla di små. Men på lördagen är det denna syn som möter mig i svampskogen:

De små som jag hann plocka på fredagen ligger nu på torkning. Jag tycker att de är allra bäst så, de blir av med en del slemmighet på det sättet och smakar dessutom mer. Jag är dock inte helt säker på hur de ska användas. Förra årets torkade trattisar hamnade för det mesta i en god tomatsås tillsammans med smaskig pasta. Några av dem hamnade i en gryta med purjo, pumpafrö, murklor, lök,rasher och lite havregrädde. Det var fantastiskt gott till kokt potatis! Några förslag på vad mer gott som kan lagas av de gängliga brunhattarna?

fredag 9 november 2007

Rofans vardagsbröd


Woohoo! Jag har skrivit klart min PM inför mitt examensarbete om miljödidaktik. Visst,visst, det är bara en PM och allt jobb är kvar men jag känner mig väldigt duktig ändå. Nu har jag gjort det jag föresatt mig idag och det är dags för lite nöje. Svante festar loss i frack och jeans ikväll och jag antar att jag blir vaken "några" timmar till innan det är dags att hämta honom så, vilket tillfälle är bättre att börja baka lite bröd!?

Detta bröd introducerades av Nina som fått mig att återväcka den fantastiska "Kärlek,oliver och timjan" som varit vilande i min kokbokhylla i många år. Brödet är ett härligt, saftigt, tuggigt och smakrikt fröbröd som är fantastiskt att rosta och underbart njutningsfyllt att äta. Bättre bröd än såhär får man inte till vardags!

Rofans vardagsbröd
Blanda först: 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl hela linfrön, 1 dl havrekli, 1-2 dl solrosfrön, 2 rågade tsk salt, 5 dl kokhett vatten. Låt stå i 1-2 h.

Rör sedan ner 25 g jäst i 2 dl ljummet vatten och blanda ner i smeten. Tillsätt 9-10 dl vetemjöl. Arbeta ihop.

Låt jäsa med handduk över bunken i 1 h.Knåda igenom på mjölat bakbord. Forma brödet.

Låt jäsa 30 min. Pensla med 1 ägg*, strö över sesamfrön.
Grädda brödet i 250 c i 15 min. Sänk sedan värmen till 150 c och grädda ytterligare 25-30 min. Klart!

Bilden högst upp i inlägget har tillägg i degen av valnötter, torkade fikon och lingonsylt. En del av vetemjölet byttes ut mot emmer,dinkel och rågsikt och en del av linfröna mot psylliumfrön. Ovansidan penslades med sirap. Ett ganska sött, dovt i tonen och juligt bröd. Hyfsat lyckat, kanske lite för sött för min smak men jag älskar valnötter i bröd!

*veganen använder smält margarin (det förstod ni säkert själva) eller no egg om ni vill få sesamfröna att fästa.

Nypon, en efterlysning




Varför använder vi inte mer av denna fantastiska råvara? Mellan blåbär, björnbär, hjortron, nypon, Havtorn (ÅÅÅÅÅÅH), åkerbär,tranbär,krusbär och skogshallon funderar jag på om det verkligen finns anledning att sörja de tropiska frukter som (förhoppningsvis?) snart inte skeppas runt hela jorden till våra fruktdiskar.

Regional försörjning på frukt- och bärfronten skulle jag klara mig gott på. Om vi var mycket bättre på många fler saker så skulle vi kanske kunna behålla några enstaka flygresor och få smaka ananas och passion direkt från träden där de växer istället.

Jag fattar inte varför inte tillgängligheten på våra svenska bär är bättre? Tänk vad fantastiskt om det skulle löna sig för människor att odla sådant som naturligt trivs i vårt klimat? Just nypon är något som jag skulle vilja använda mig mycket mer utav. Smaken är ju fantastisk!Tänk om man kunde köpa frysta nypon som man nu kan köpa fryst ananas eller mango!?
Eller för den delen frystorkade bär som blåbär, jordgubbar och hallon - MUMS!

Men jag skulle gärna vilja ha nyponrecept och efterlyser det härmed. Mina nyponkunskaper so far begränsar sig till att blanda billig vaniljglass med nyponsoppspulver...=)

Jordärtskockssoppa och rostad broccoli

Maria bjöd mig på en underbar födelsedagsmiddag när jag var i Uppsala sist. Jordärtskocka är en av mina favoriter, om inte den allra största till och med, bland rotfrukter och soppan som Maria serverade med hemmixad chiliolja var helt fantastisk. Jag åt med stor girighet.

I onsdags inleddes hälsoveckan här hemma. Vi fyllde kundkorgen med nästan enbart frukt och grönt och ska försöka leva lite extra nyttigt framöver hade vi tänkt. Först ut av favoriterna var ovan nämnda soppa. Eftersom denna sajt inte var planerad förrän igårkväll finns inga bilder på rätterna vi lagat. Jag skriver därför bara upp recepten i detta inlägg.

Jordärtskockssoppa
500g jordärtskockor, skalade och delade i mindre bitar
200 g potatis, mjölig, skalad och delad i mindre bitar
1 lök,hackad
2 vitlök,hackad
8 dl buljong
ca 2 msk havregrädde
1 msk rapsolja
salt och peppar

Stek löken i oljan. Häll på buljongen, låt koka upp. Lägg i rotfrukterna,låt koka upp och koka i ca. 15 minuter. Mixa soppan. Värm upp tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar.


Gula mungbönor med grillad vitlöksbroccoli
Jag beställde gula mungbönor på en ayurvedisk webshop (tillsammans med kala nanak (?), svartsalt, salt med smak av kokta ägg). De ska tydligen vara bra för Kapha-typer. Jag har flera gånger kokat dem med basmatiris och kokosmjölk. Det har varit supergott. Resterna i burken gick åt till denna sallad:

250g gula mungbönor (kan med fördel bytas ut mot olika linser,adzuki eller gröna mungbönor)
1 liten rödlök, finhackad
Risvinäger
Olivolja
Soja
Torkad timjan
peppar, ev. salt

Blanda allt och servera med broccoli, marinerad i:

2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk parmesanost
torkad timjan
salt och peppar

rosta i en ugnsfast form, 200 c i 20 min. Receptet hittat på vegbitch sida (väl värd ett besök!).

Vi goffade ner maten med färska grönsaker och lightkeso.

Saffran och citron - november

På spisen står en kastrull med bovetegröt, jag ska äta den sojamjölk och frukt och bär. Sedan ska jag ta en långpromenad i hyfsat höstväder innan jag åker till gymmet och när jag kommer hem ska jag baka bröd och skriva PM hela kvällen. Så otroligt duktig jag är! Men tänk om jag istället fick ligga i soffan och äta detta:

Månadens Saffran och Citron: Parfait
1 brk kondenserad mjölk (sötad)
½ krm saffran
1 krm krossad kardemumma
½-1 citron, saft
1 dl vispgrädde, vispad

Ge mjölken ett uppkok med kryddorna. Låt svalna något, rör i citronsaften, smaka av till rätt syrlighet. Låt kallna helt. Blanda med den vispade grädden och frys i portionsformar. Så fantastiskt gott!
Använd mjölken och grädden som ett grundrecept och byt ut smakerna för en iskristallfri, mjukglasslen parfait.

Vad gör man med pecan?


Jag har registrerat mig för ett provmedlemskap på en sån där sajt som håller koll på mat och motion åt en. I två dagar har jag varit medlem och båda dagarna har jag överskridit mitt kaloriintag med sisådär 200kcal. Men då är intaget beräknat på 1300kcal/dag. Är inte det lite lite så säg? Jag tycker att det är lite intressant att hur mycket (eller snarare lite) ett träningspass på gymmet förbränner och vilka näringsämnen jag får i mig och missar varje dag men det blir lätt ganska hysteriskt när man ska försöka hamna under den rekommenderade gränsen.

det som båda dagarna har fördärvat min status är pyttesmå bitar av kladdkaka, inte ens 100g blir 37% av mitt kaloriintag. Och om ni är rädda för att det här ska bli en sån där klaga-över-min-vikt-blogg så kommer här beviset på motsatsen!

Kladdkaka med kakaokross och pecannötter
100g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker (jag blandade råsocker och hemmagjort vaniljsocker)
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao (jag hade hackat choklad och bytt ut mot kakaon om jag haft någon hemma)
1½ tsk vaniljsocker (om man inte hade det i ovanstående)
1 krm salt
15o g hackade pecannötter
1-2 msk krossade, rostade kakaobönor

Smält smör. Vispa ägg och socker. Blanda ihop det torra (ej kakaobönorna) och vänd ner i smeten. Strö kakaobönorna över. Grädda i 200 c, ca. 20 minuter.

torsdag 8 november 2007

Välkomna!

Nu är det nog dags för mig och min matblogg. Visst hade en hemsida varit trevligt men jag lyckas inte ens göra något vettigt i frontpage så tills jag lär mig eller någon hjälper mig; håll till godo!

Jag postar recept och allt som rör matliv på något sätt. Bidra genom att skicka in och efterfråga recept.

Tyvärr har jag inte heller lärt mig att ta snygga matfotografier. En klar nackdel i konkurransen med alla duktiga matbloggare. Jag ska göra så gott jag kan och hoppas att det räcker!