lördag 12 december 2009

Havtornspassion


Enklaste efterrätten!


Panna Cotta med vitchoklad, havtorns- & passionsfruktscurd & morotschips
pannacotta
följ recept på gelesockerförpackning men byt ut 1/4 av grädden mot standardmjölk
lägg i en skrapad vaniljstång/4p.
låt ev.vit choklad smälta ner i den varma grädden, 100g/4p.
havtornskräm för 4p
½förp havtorn
4 passionsfrukter
4 stora äggulor
mixa havtorn och passioner. Sila och vispa med äggulor. värm under omrörning tills det tjocknar. fördela på pannacottan.
morotschips
hyvla morötter tunt på valfri led
koka snabbt i sockerlag
låt torka i ugnen på ca. 100C värme tills de är krispiga

söndag 22 november 2009

ChokladkolaBamse


Till Boel


lördag 21 november 2009

Prins Mario


Kokosbottnar med tranbärs- och hallonfyllning


Tack till Café Prinsen i Strängnäs som hjälpte mig med akut marsipanbrist!!

Banan- och chokladtårta


söndag 18 oktober 2009

onsdag 12 augusti 2009

Salt sallad


Åh, ojojoj...det här är gott!
Ärtor,mynta och halloumi. fräscht, krispigt, salt och pikant. Smakerna leker kurragömma med varandra och hoppar fram som små svettiga sommarbarn och skrämmer livet ur en!
Halloumisallad
1pkt babyspenat, 250 g
1 kruka mynta, hela blad
1 stekt och tärnad halloumi
½ pkt petit pois
1 avokado
1-2 schalottenlök, tunt skivad
citronpeppar
ev. havssalt
knåda löken med lite salt så att den mjuknar i smaken. Lägg samman allting och dressa med lite oliv- eller rapsolja och peppar samt ev. salt.

Vad en mixer kan göra!



Grön sås till exempel! Ta några primörer (om det är vår, annars, ta nåt gammalt), lite små potatis, rödbetor, blandade bönor och lite lök, koka lätt, servera med matlagningsyogurt med krispig gurka i och denna salsa verde


blandade örter: persilja, mynta, basilika, oregano (eller det du nu har i balkonglådan)

1-2 vitlöksklyftor

salt och peppar

rapsolja

mixa i matberedare och späd med oljan efterhand. Servera till nästan vadomhelst! Blanda med smör istället för olja till kryddsmör och gör goda bröd och så vidare...

Sojarullade filébitar

Det här är alldeles superenkelt och jag tror att jag skrivit om det förr men det tål att upprepas. En god sojadressing kan användas till mycket. T.ex. att marinera qournfileér i som sedan skivas, steks och blandas med sockerärtor och rostade sesamfrön. Som ovan alltså. Väldigt GI!



1 vitlöksklyfta, riven

en fingerslängd riven ingefära

finstrimlad salladslök

ev. strimlad röd chili ( jag utesluter)

några droppar sesamolja (smaksak)

spä ut med god soja till vinägrettkonsistens



eller använd Teriyaki som också är jättegott! Smaskens att marinera svamp, broccoli och nudlar i.

Tortellinisallad

Tortellini, framförallt torkad men även färsk, är så jädra sunkigt! Inkråmet med sitt artificiella, mjöliga och skumsmakande beska är inget för mig. Men ändå - så köper jag det. Bara ibland förstås men jag fattar ändå inte varför!

Som den här salladen, potentiellt god, tomaterna i alla fall, riktigt enkel och absolut mättande. Men gott? Nja, gränsfall. Här kommer receptet iaf:



Tortellinisallad

1 pkt så god tortellini du kan hitta (lycka till)

färsk broccoli, delade i små buketter

färska klyftade tomater

rasher eller fuskbacon

lök i någon form



koka pastan och sila över broccolin när den är klar. Blanda med olivolja. Stek lök och bacon. Blanda med övrigt. Salta och peppra. Ät med en ostmacka och var glad att du har mat på bordet!

tisdag 11 augusti 2009

Frukt är godis?


Jag är nog faktiskt, helt ärligt och utan skryt, oftare mer sugen på god frukt än på godis.

Särskilt när det gäller goda blandningar och fruktsallader så vattnas det ordentligt i munnen på mig. Även när det gäller godis, kanske med undantag för choklad, så gillar jag syrliga och fruktiga smaker. Körsbär är favoriten bland konstgjorda smaker. I somras kom Jessica och Pontus med ett helt Big Pack-paket egenplockade körsbär till mig och jag blev helt tårögd av lycka. De hade faktiskt också med sig ett helt paket egenplockade jordbuggar också och hur underbart det än låter så var det körbären som rockade min värld! Vi låg på stranden och smaskade körsbär och pannkakor och när jag spottade ut kärnorna och de rullade runt i sanden och blev liksom sockertäckta så dök ett minne upp av små hårda godisar, sockersura, körsbärs-smakande och färgade och jag fick ett enormt craving efter en nästan helt bortglömd godissort. Är det NÅGON som känner att det känns det minsta bekant och vet vad jag pratar om? Jag vill så gärna ha!
Eh, ja, inte så sugen på godis var det...jo, jag ville alltså säga att frukt är godis. För några jular sedan (bara en sisådär 15 stycken sedan kanske...;)) gjorde jag en avokadosallad med hallondressing. Det var också en något oförglömlig smaksensation (fett + sötsyrligt, vad kan gå fel?) och hallon- och avokadosallad är en inte alldeles oäven kombo. Mixa med en frusen banan så har du glass. Häll lite havregrädde över så har du ett mellanmål.
Men alla frukters och bärs bästa smakvän måste ändå vara den kaxiga myntan! Om det endast fanns en ört kvar efter ett tredje världskrig så undrar jag om det inte skulle få vara myntan. Ett otroligt ogräs men så skön i munnen! Ovan med jordbuggar, kiwi och apelsin känner den sig riktigt hemma! Men testa en hallondaiquiri med myntasirap eller en ananassmoothi med ett myntpiggt tillskott så ska ni se att ni hoppar ur stolen! Myntan gör hela världen lite roligare. Men det är inte bara en teört eller efterrättskrydda. I potatissalladen gör den sig fint hemmastadd och i den indiska yogurtraitan måste den finnas! Dessutom, pröva en sallad med bittra blad, söt skivad mango, salt stekt halloumi och en yogurtsås på myntan och om ni inte kissar på er av lycka över det så vet då inte jag vad!
Och apropå mango - visst har jag tipsat om de torkade frukterna av märket "north & south". Missa inte dem och du vill övertygas om att frukt är godis. Sötsyrligt var ordet!






Morotsmojängs

Jag äter raw igen. Eller ja, sådär halvraw.Just nu sitter jag och smaskar på hallon i havremjölk med vackra pumpafrön och en skvätt lönnsirap. Inte alls illa faktiskt. Lina tipsade mig om morotssallad med myntadressing och det ska det nog bli till lunch imorgon. Jag är nog lite förtrollad av den här livsstilen. Jag mår verkligen bra av att äta raw. På alla sätt. blodsockret håller sig stabilt, humöret och orken likaså och kroppen känns lätt och fräsch. Det är härligt. Men fanatism är inte bra och visst ska man få lov att avvika från den uppmätta, helrätta vägen också. Soja- och havremjölk, qourn och kokta bönor är sådana avvägar som inte känns för syndfulla. På bilden strimlade morötter med edamame, soltorkade tomater, purjo och hampafrön. Märks det att jag är svag för purjo eller? Mjumma! Tillsammans med lite smaksatt kallpressad olja är detta är finfint mellanmål eller god lunch. Men morötterna måste vara söta och goda. Annars är det ingen ide - lova!!








Indiskt maffioso master mumshisch gottegrams!

Det här är ett gammalt inlägg men jag fattar inte att jag intefotade mer av denna fantastiska afton när vi blev bjudna på världsgod hemlagad indisk fantastisk food av Lina i Helsingborg!

Det enda kruxet var att vi så gärna ville ha naan-bröd men inte orkade baka själva. Jag övertalar då Lina att gå till indiern på hörnet för att fråga om hon inte kan få köpa med sig lite bröd. Lina tvekar lite men jag övertalar henne om att det är en jättebra idé. När hon så fått fram sin fråga så förändras den servicemindade ägaren till en djupt förolämpad köksmästare som jagar ut Lina ur restaurangen, köpa bröd utan att köpa mat? VET HUT!


Ja, det var ju inte så lyckat. Lina traskar skamset hem och jag tänker att naan-bröd, det finns väl i varenda liten konsum nuförtiden. Så jag stegar in på konsum i Klippan och letar runt, men tamejtusan, naan-bröd finns visst inte? Nåja, de kanske har det någon annan stans? Jag frågar kassörskorna som tittar på varandra och sedan på mig igen:


-Naaaa-Vaddå,sau du?


"Naan-bröd" säger jag så tydligt och långsamt som jag kan.


-NAAUUN-BRAÖUD, NAJ, Dä Hår ve ente heur veddu!!! säger hon och tittar på mig med småstadens all förakt och kuvade känsla samtidigt och jag vill bara säga att jag inte alls är stockholmare, att jag också kommer från en byhåla och att det var så jävla dumt av mig att fråga efter naan-bröd att jag borde piskas offentligt för mitt stroppiga sätt. Jag vill berömma den finfina butiken och all dess charm som man ALDRIG hittar i stockholm eller nån annan stad vars invånare kassabiträdena tror tycker sig vara bättre än dem. Men sen går jag in på Netto och hittar både naan-bröd och CIRIO-tomater. Men så lyckas jag göra bort mig här också när jag ska berätta för tjejen i kassan hur fantastiskt bra märket äroch vad billigt de säljer dem och att de gårför dubbla priset i delikatessbutik och att det är de mest fantastiska av burktomater och hon liksom bara tittar på mig, tänker "burktomater?? allvar?? vad är det här för människa" och säger: -Jausså, jauhau du...vaud fent! och jag lommar iväg. Kuvad.


Men, trösten kom sedan för maten som Lina bjöd på var ju inte av denna världen. En currygryta med ris och yogurt och nyfriterade vadas därtill. Så tröstesnöstemat finns inte och jag önskar att jag hade varit bakis för då hade det kurerat vilken baksmälla som helst. Vi åt girigt och mycket och gapade efter mer! Alla Linas recept (tack snöte!):


Vadas - friterade linsbullar


Buffé nr 3 2009


Ingredienser


Portioner: 6-8


5 dl röda linser


1/2 gul lök


1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)


1 krm kajennpeppar1/2 malen spiskummin1/2 tsk fänkålsfrön1/2 tsk malen koriander


2 msk majsstärkelse (Maizena)


1 dl vatten


5 dl rapsolja till fritering


salt

Tillagningstid: Max 20 minSvårighetsgrad: Medel
Gör så här1. Blötlägg linserna 1 timme. Sila av.2. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skiva chilifrukten. 3. Mixa linser, kajennpeppar, spiskummin, fänkålsfrön, koriander, maizena och 1 tsk salt med mixer/stavmixer till en slät smet.4. Rör ner lök och chilifrukt i smeten.5. Värm rapsoljan till ca 160°C i en wokpanna eller kastrull.6. Klicka ner 1 msk av smeten från en sked till små fina kakor i oljan. Fritera gyllenbruna i ca 1 minut.7. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Servera dem varma.


Bästa indiska grytan!!!

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 påse bladspenat
1kruka färsk koriander
3tomater
1burk kokosmjölk
3dl röda linser
2dl vatten
1 buljongtärning
2tsk spiskummin
1tsk koriander

Hacka & fräs löken i de torra kryddorna, bara så de blir lite mjuka.
Tillsätt linser+vatten+buljong+kokosmjölk & koka i tio min.
Släng ner spenaten & tomaterna som ska va grovt hackade & låt puttra i 10 min till.
Riv ner korianderna & smaka av m salt & peppar.
Servera med naanbröd & gärna lite turkyoughurt, fullständigt knullar i munnen!!!!


nämnda yogurt med akaciahonung och pistagenötter serverades till efterrätt och då åt vi enbart på ren vilja. Så smäckmätt har jag knappt varit innan eller efter som vid den måltiden!

Efter maten såg vi filem "Happy-go-lucky" gjorde vårt bästa för att dricka öl och trycka i oss lösgodis (jag nallade Linas present av Fredrik, goda rabarberkarameller) och somnade sedan som små grisar!

färsk och fet sallad



Eller färskpotatis- och fetaostsallad. En alldeles vardaglig och oplanerad, snaskig sommarrätt. Med lite potatis, lök i olika former, några ostar, färskt grönt, qournbitar och färska örter kommer man miltals med sommarluncherna!


lättkokt färskpotatis

limestekt qourn (stek tills det får yta, skvätt över lime, salt och peppar)

fetaost

purjolök

färska kryddor, citronsaft och olivolja


servera som på bilden i papperstallrik och solsken!

Egg fried rice



Vem beräknar portionerna på risförpackningarna. Allvar? Vem äter så lite ris? Det blir ju aldrig rester när man kokat ris men om man av nån helt sjuk anledning skulle få ris över så kan man göra såhär:


kokt, kallt ris

olja (som tål hög temp)

bönor, grönsaker, lök och rester

salt, peppar och limejuice

1 ägg till 2 port, utrört med soja och limejos


Stek riset i oljan på hög temp tills det blivit gyllene och krispigt, häll ner lök, bönor, tomat och allt vad du vill ha i pytten. Häll ner det utvispade ägget och rör om. Servera med sweet chilisås om så önskas ( det önskar inte jag min västa fiende en gång men man vet ju aldrig)


Jag hade purjo, vitlök, kidneybönor och sugar snaps i rispytten på bilden.


måndag 10 augusti 2009

grillad fetaost



När man inte har någon tröstemat eller nåt att snaska på så är fetaost, penslad med olivolja och grillad, inte alls fy skam! Jag gillar att gratinera med fetan, tycker att den blir godare i ugn än "rå". Det kan vara en veggoskada eftersom den blir salt och krispig, en konsitens som man kanske kan sakna som vegg. Pröva med något gott och fräscht tillbehör. Cocktailtomater typ, melon sägs också vara gott, eller kanske grillade chilifrukter?

grillat är gott



Qourns pepparstek är riktigt goda! Detta är för enkelt för att blogga men om du är nyfiken på den läskiga, konstgjorda födan qourn så är pepparsteken värt en provning. Färskpotatisen är kubad och ugnsrostad med örter, olja och salt. Blå bands bea gjorde sällskap. En väldigt bra sommarstugerätt!

söndagsfrukost


Är det inte alldeles ljuvligt med nygräddade, smörstekta, kantfrasiga pannkakor med nyplockade blåbär och lite syrad grädde på kantstött porslin? Känner man sig inte fantastiskt svensk på ett Astrid Lindgren-aktigt sätt?
Kan man äta detta på något annat sätt än med ett stort leende? Nu när blåbären är nästintill oätliga så känns det nog som att sommaren inte längre orkar ståta rakryggad.

honungsslungade rödbetor med fetaost


Allting blir gott när det är färskt! Små primörrödbetor med salladslök är inget undantag. En kväll i somras handlade vi ett knippe rödbetor och en bit chevre och gjorde det som de två gör bäst, smetar in sig med honung och förlustar sig!

Honungsslungade rödbetor:
koka rödbetor knappt klara, skala och klyfta dem
blanda honung, färsk timjan, olivolja och balsamvinäger och marinera betorna
stek klyftorna i smör. salta och peppra.

lägg på toastbröd, bredda med vitlökssmör. Toppa med chevre, salladslök och pinjenötter. Gratinera osten snabbt. Funkar finfint med ärtskott!






fraktalgrödan


Romanesco - den spaceiga grönsakshybriden blomkål/broccoli är inte alls särskilt god. Inte alls äcklig heller men verkligen intetsägande med ett uns beska. Det upptäckte jag i somras när jag för den totala ovanlighetens skull köpte en sådan. Såhär gjorde den sig i alla fall bäst. I en potatissallad.
Romanesco
färsk potatis
purjolök
kikärtor
många färska örter, blandning
citron, olivolja, havssalt och nymald peppar
koka potatisen lätt och sila kokvattnet över romanescobuketterna. Rör ihop.

It´s alive!


Jomenvisst, det kunde man knappt tro. Men nu är jag igång igen. Hoppas att inte alltför mångaav er har gett upp hoppet för nu ska bloggas igen. I alla fall till nästa uppehåll.

Timman är något sen. Jag ska tidigt upp och jag måste äta något så jag börjar lite smått men håll andan så tror jag att mer händer under veckan.

Dagens recept är ju en skamligt enkel caprese. Men saken är den, att det är sålätt att glömma hur sanslöst gott det enkla är! En caprese på vintern med kylskåpskalla tomater, ja, det kanske inte är någon höjdare men när man själv plockar basilikan från landet där den står och svajar i solsken och tomaterna är alldeles sprängfyllda med smak och mognad, då är det tamejtusan en fräschör, komplexistet och total livfullhet i smakerna. Det vibrerar av livslust och sommar i munnen och det smakar salt hav, grönska och fruktiga vindar. Prova nu innan råvarorna försvinner!

Goda tomater

finfin mozzarella

färsk basilika

god olivolja, havssalt och nymald peppar

skiva ost och tomat, varva med basilikablad och dressa med olivolja, salt och peppar.

måndag 13 april 2009

Fetaostpaj i grönsakssmördeg


Jag gillar verkligen hälsans köks nya grönsakssmördeg. Från att aldrig ha lagat paj så letar det sig nu in mer och mer ofta på våra middagslistor. Den här blev fantastiskt god. Säker för att Svante gjorde fyllningen! =)
fetaostpaj i grönsakssmördeg med grönsakstopping
pajdeg:
1 förp. grönsakssmördeg i valfri smak (alla är lika goda)
fyllning:
350 g fetaost
2 ägg
1 pkt kesella
svartpeppar i mängder.
topping:
valfri grönsaksblandning. Vi hade:
cocktailtomater, zucchini, avokado, purjo, oliver, rädisor, paprika och basilika
Rör ihop fyllningen, gör inget om den är klumpig. Fyll degskalet och grädda tills den börjar bli lätt gyllene. 200 grader ca. 30 minuter. Toppa med färska grönsaker och örter.

Raw lunch - lasagne

Ytterliggare ett recept inspirerat av Erica Palmcrantz bok. Det här receptet är otroligt smakrikt så man kan faktiskt inte äts så mycket. Något som jag tycker är genomgående för raw. Jag har gjort om receptet lite. Köp hennes bok för orginalet. Känner att jag måste pusha för det nu när jag publicerar så mycket raw-recept som hon inspirerat till, men boken är verkligen bra!

Raw lasagne

sås 1:
färsk bladspanat, mixade till en sås med lite citron

sås 2:
färska tomater
soltorkade tomater
½ paprika
schalottenlök
citron
olivolja

fyllning:
hyvlad zucchini
sojamarinerade champinjoner
avokado

topping:
generöst med hampafrö

mixa det som mixas bör och lägg sedan ihop lasagnen. T.ex. direkt i en lunchlåda som jag gjorde. smaskens som bara den!

söndag 5 april 2009

potatissallad med oliver och kapris


Ljummen potatissallad med broccoli och bönor
Den här salladen är ett hopplock av vad som finns hemma men den salta smaken dyker upp på flera olika sätt och i olika former.
kokt potatis (blå kongo och ratte på bilden)
lättkokt broccoli
bönor (kidney eller edamamae t.ex.)
lök (röd eller purjo)
Nötter eller frön (t.ex. mandel / pumpafrö)
sältan:
kapris
gröna och svarta oliver av god kvalité
lite smulad feta
ev. lite,lite soltorkade tomater
dressa med citronette (d.v.s vinägrett på citron och kallpressad olja)
Mättande och fräscht!!

torsdag 2 april 2009

Spenatsallad


Jag fattar inte att jag inte tagit någon bild på den här vackra och fantastiskt goda salladen! Inte riktigt raw trots taggen, den som vill ha 100% raw groddar kikärtorna istället för att ta kokta.
Spenat och kikärtssallad (2port)
2 nävar spenatblad
6-8 soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 brk kikärtor
½ näve cashewnötter
gröna oliver
½ orange paprika
2 tomater
citronsaft
rapsolja
salt och peppar
Hacka tomat, paprika och strimla de soltorkade tomaterna. Smaka av med citron, rapsolja och salt och peppar.
Jag älskar,älskar,älskar att använda hela örter som salladsblad. Det är sååå lyxigt! Det blir naturligtvis också fantastiskt gott! Dessutom gillar jag verkligen färsk spenat, det blir de bästa salladsbladen men är också väldigt gott i varm mat.

Råbetssoppa med avokado

Bild från: http://www.shepherdhousegarden.co.uk/Gallery/pages/Beetroot.html

Jag älskar raw food! Känner att jag blir så energimaxad och just nu när jag har många järn i elden och far runt känner jag att jag måste äta raw för att orka med. Det är dessutom snabb- och lättlagat nåt otroligt! Testa den här superenkla soppan, middag på 10 minuter (om du är sävlig av dig):

Råbetssoppa med avokado
2pers

4 skalade och hackade rödbetor
1 banan
1 citron
2äpplen
vatten

Mixa allt i matmixer till den konsistens du vill ha.

tilltugg:
riven pepparrot
klippt smörgåskrasse
1 avokado per person
hampafrön


Blanda ihop tilltugget och servera till soppan. Receptet är inspirerad av Erica Palmcrantz bok " Raw food på svenska". Köp den om du är det minsta nyfiken på raw food, den är grymt bra!






lördag 21 mars 2009

Chokladpaj med hallonöveraskning

Jag har bloggat den här i någon variant förut men denna gång testade jag en lite annorlunda version. Pajen har en lättgjord chokladbotten, färska och hela hallon täckta med mjölkchokladkräm och mörk chokladtryffel högst upp.

Botten:
1 pkt mariekex, mixas sönder
3-4 msk kakao
1 tsk salt
100 g smör, smält

blanda ihop allt till botten. Tryck ut i pajbotten och ställ kallt att stelna.

fyllning 1:
250 g färska eller frysta hallon. Sprid ut över pajbotten.

fyllning 2:
200 g mjölkchoklad, smält
1½dl vispgrädde
vaniljpulver eller urskrapad vaniljstång
värm och rör ihop ovanstående. Låt svalna lite och häll ut över hallonen.låt stelna lite.

fyllning 3:
250g smält mörk choklad
3dl vispgrädde
rör ihop. låt svalna lite och häll ut över de andra fyllningarna.

dekoration:
Jag dekorerade med pudrad kakao, smält vit choklad, syltade apelsinskal och physalis som borstats med guldfärg. Guldfärgen var nog överflödig. Jag tror inte att någon märkte den.



torsdag 5 mars 2009

Hur jag gjorde...

Bild: Quorn tandoori, recept nedan

Uppföljning på veckomatsedeln.

Qourn tandoori: superenkel!
Färdig tandoorimix med qournbitar istället för kyckling
Basmatiris med rucola

Myntasås: 2 dl grekisk yogurt, 2 rivna vitlöksklyftor, salt och peppar, 1 kruka hackad mynta.

Gul ärtsoppa
Gula ärtor kokas som traditionell soppa men kryddas med:
Matlagningsyogurt, finhackade soltorkade tomater och provencalska örter.

Makaronisallad
Kokade makaroner blandas med kokt majs och dressas med riven vitlök och kallpressad rapsolja
finhackad rökt ost, purjolök och syrligt grönt äpple tillsätts makaronerna

Kikärtscurry
För flera år sedan var detta min absoluta favoriträtt, det jag skulle kunna servera på mitt bröllop om jag någonsin hade ett. Så långt vill jag knappast sträcka mig nu, men en hungrig onsdag funkar den jättefint! ;)
-Basmatiris kokat med kardemumma och buljong
Kikärtscurryn:
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk kikärtor (eller hemkokta)
2 vitlöksklyftor
1 tsk av: Curry, spiskummin,chilipulver, chilipeppar, gurkmeja
1 msk av: Garam masala
olja.
stek kryddorna i olja snabbt och häll på lök. Låt löken mjukna innan du tillsätter resten av ingredienserna. Låt koka ihop och smaksätt ev. m. lite buljong. Servera med riset och matlagningsyogurt.
Bönsallad
Den var faktiskt inte raw. Jag tänkte fel där. Det var helt enkelt blandade bönor på burk med purjo, tomat, avokado och vinägrett samt lite god pasta.
Biff, bea och bakad blå kongo
Färdig biff, färdig sås och blå kongo i klyftor som ugnsbakas. Tj, inte så speciellt men Snöen gilla´t.
Chokladmousse:
100 g vit choklad
1,5 dl vispad grädde
1 dl kesella
1 ägg, uppvispat
Smält choklad. Blanda med ägg och kesella. Vänd ner grädden. Servera med:
frysta hallon, färsk passionsfrukt och hackad mynta.

söndag 1 mars 2009

Veckomatsedel - Mars


Jag älskar mataffärer. Att storhandla är ett helgnöje för mig. Nej, jag är inte ironisk. Säkerligen finns det väl någon som precis som jag skriver matsedlar två veckor framåt och skriver handlingslistor ordnade efter avdelningarna i den affär jag tänkt handla???
pasta med valnötssås
veckans bröd: karlsbaderbröd
*******************************************************************************
Bönsallad
pastasallad med blåbärsmarinerad qourn
ceci coco (kikärtskokoscurry)
grön ärtsoppa med pepparrotsvisp
pasta med ugnsbakad tomatsås och ricotta
olivpotatis med broccoli
pasta al forno
veckans bröd: valnötsbröd
veckans efterrätt: Schucks goda fruktpaj

Karlsbaderbröd till semlor


Jag cravar vitt bröd då och då. Särskilt på söndagar faktiskt. Vitt rostat bröd med god ost till en latte är en härlig, liksom nästan kontinental frukost (om nu de verkligen är något att längta efter).
Till denna helg testade jag de här karlsbaderbröden som på alla sätt som går är verkligt onyttiga. Enligt receptet ska de passa extra bra till den här typen av frukost och deras sammetslena konsistens ska smälta på tungan.
Ja, visst blev de rätt trevliga, men jag vet inte om det är så stor skillnad på dessa och briochebröd som jag också trodde att jag skulle gilla men de är helt enkelt inte tillräckligt goda för att väga upp för sin onyttighet. Men prova gärna, jag kan tänka mig att det här är ett bröd som för det mesta faller i god jord.
Receptmakaren har förresten gjort en riktigt bra bok. Mer om den längst ner på sidan.

Karlsbaderbröd

Tillagningstidca. 2tim. Ugnsvärme 250C
Till 24 bröd

2ägg
1pkt (50g) jäst
3 dl matlagningsgrädde
½-1tsk salt
2msk vit baksirap
150 g mjukt smör
10dl vetemjöl
till pensling; 1 ägg, 2 msk mjölk

Gör så här
Vispa upp äggen tillsätt smulad jäst och rör om.
Värm grädden till 37 grader och slå i skålen
Tillsätt salt, socker smör i klickar och det mesta av vetemjölet
Arbeta i maskin 5 min. eller för hand 10 min. Jäs 15 min.
Ta upp degen och knåda den några min. Dela i 24-50 bitar beronde på om man skall ha kuvertbröd eller drinktilltugg.
Forma avlånga bitar. ca 8 cm om du har delat i 24 bitar,Gör lite spetsiga ändar.
Lägg på smorda plåtar, jäs övertäckta i 30 min.
Pensla och grädda 250 grader 5-8 min.



Jag tyckte att även om det här var matbröd så skulle de passa utmärkt för semmelbröd och så fick jag då äntligen göra egna semlor. Jag tycker verkligen inte om köpta semlor, blir faktiskt helt yr av illamåendet de ger mig. Hembakta kan dock tänkas slinka ner...och dessa var lite extra lyxiga.
Sammetslena hemmasemlor
  • Karlsbaderbröden fylldes med:
  • hemgjord mandelmassa (hela mandlar med skal, mixade med socker och lite mjölk) och
  • lättvispad vanilj och kardemummagrädde som också användes för att blanda ut mandelmassefyllningen med.
Goda små semlor till en kopp kaffe. Jag lyckades ändå inte få i mig en hel då semlor är så mastiga. Men snöten åt två så då var det nog ok. Även om han är världens mest tacksamma matgäst!



Britt Sandqvist-Bolin: Tack för en riktigt bra bakbok. Undertiteln lyder "Matbröd- du alltid lyckas med" och jag instämmer. Välprövade recept som alltid blir jättebra! Boken i sig ser kanske lite billig ut. Som de där massproducerade som bara innehåller kopior av redan dåliga recept. Men den här boken ÄR bra, leta efter den i bokhandeln. Jag har tidigare publicerat Britts bagelrecept, det som är på bokens framsida.

"Matbröd- du alltid lyckas med" Bra böcker, 2001

Proteinjakten!


De där livsviktiga proteinerna tycks vara alla köttätares största bekymmer,
"men får du i dig tillräckligt med proteiner då?", är ju en replik som efter 15 år fortfarande tycks vara gångbar i alla lunchrum. Nåväl, visst håller jag med om att proteiner är viktigt, personligen mår jag rätt bra på ett högt proteinintag men ska man nu oroa sig för oss stackars veggisar så är väl proteiner det minsta bekymret.
Vissa dagar känner jag dock behöver mer än andra och här är ett recept som är fullsmackat! Edamamebönor är färska sojabönor, hence fullvärdigt protein!
Bön och äggröra
edamamebönor
kidneybönor
purjolök
sojasås
vitlök
sojagrädde
salt, peppar, örtkryddor
Stek löken, häll på äggen och scrambla dem. Spä på med bönor, sojagrädde och smaksätt med sojasås och kryddor (jag gillar dragon och dill till ägg). Kan ätas med nudlar med för kolhydratskrämda går det lika bra utan och kanske bara med en fräsch sallad. Och apropå matfärger, den här rätten är färggrann som få, ett mycket mer aptitligt proteinintag än en grå färsbiff!

Tex-mex för ovanlighetens skull


Hmm...tokförtjust i de mexiga smakerna är jag inte alls. Men ibland får man ju bjuda till. Till exempel när man har chilisås, burktomater, svarta bönor och grön paprika hemma: Jamen, ni förstår, då har man liksom inget val!
1 brk svarta bönor
1 brk krossade tomater
1 grön paprika
1 hackad gul lök
1 solovitlök eller två klyftor
3 msk chilisås
spiskummin, cayenne- och chilipeppar
Stek lök och paprika i olja med kryddorna. Häll över tomater och chilisås. Låt koka ihop ordentligt. tillsätt bönor. Värm upp och servera med råris.

Raw lunch - kålsallad


Den magiska dressingen kommer till användning igen.
Finstrimlad savoykål masseras med lite flingsalt, en handfull babyspenat och ett gäng oliver toppar kålen som rubbats med Svens limedressing som förutom orginalreceptet fått ett tillskott av tunt skivad rödlök.

Snaskegott!


Ett rent hopplock av allt möjligt blev en riktigt supersmaskig rätt för en ovanligt lyxig vardagskväll.

Gnocchisallad med massa umami!

tomat-fry up
hackade färska tomater
purjolök
hackad zucchini
hackad halloumiost
hackad paprika

Tärna allting och stek i olivolja tills osten fått färg och grönsakerna saftat sig lite. Blanda med gnocchisalladen:

Gnocchis - (hemgjorda med mandelpotatis), steks (hackad palt duger också)
Strimlad rå zucchini
Hackade soltorkade tomater
Riven parmesanost
Olivolja

Blanda ihop till sallad som ätes med tomatröran.

allt som behövs




En burk med blandade oliver räddar min dag! Jag tycker SÅ mycket om oliver. I nämnda bok "kärlek, oliver..." finns ett oliv, valnöts- och rosmarinbröd som jag bakade ganska nyligt. Jag kan blogga receptet en annan dag, jag är dessutom inte helt nöjd med det som det är, ska fortsätta att slipa på det, tror att jag är något på spåren. Tills vidare kan ni bara fantisera om hur gott det är med baguetter med provencalska smaker och saltflingor på toppen...mjaauu!! Vad gott!

Spenat- och fetapaj


Jag hade ett paket filodeg över i frysen. Dessutom en hel massa hackad spenat. Den här rätten kändes såldedes helt oundviklig. Jag har för övrigt gjort en hel del paj på sistone, tack vare hälsans köks nya grönsakssmördeg. 50% av mjölet är utbytt mot malda grönsaker och de är verkligen riktigt smarriga!
Spenatpaj
1pkt filodeg
smält smör att pensla lagren med
1 psk fetaost
1 brk soltorkade tomater
basilika
fyllning:
350 g fryst hackad spenat
1 stor lök
3 dl vispgrädde
2 solovitlök eller en halv klyftvitlök
3 ägg
Koka vispgrädden med vitlök tills den reducerats till hälften. Blanda med hackad lök och urkramad spenat.
Pensla varje lager filodeg med smör. Häll över fyllningen. Avsluta med några blad filo, smulad fetaost, hackade tomater och lite klippt basilika.
Inte så nyttigt men vitlökskrämen blir så himla god!

färgernas betydelse


Ibland så kan annat än smakerna få styra kostvalet. Jag är väldigt styrd av färger i min mat. Orange är en klar favorit av matfärgerna. Tallriken här med orange och grönt är klockrent. Jag älskar kombon, i det här fallet var inte melonen någon höjdare men njutningen av färgerna uppvägde bristerna i smak.

kanelgifflar


Jag försöker hitta nya sätt att baka kanelbullar på så att ingen fyllning ska gå till spillo. Jag gillar verkligen inte torra kanelbulla utan vill ha dem mjuka och fulla med fyllning. Men hur jag än gör så rinner alltid det mesta ut. Jag tror dock att gifflar är ett strålande bra sätt att behålla fyllningen i bullen. Men man måste nog vara noga med hur kanterna skarvas.
I den här fyllningen hade jag muscovado och mörk sirap istället för vanligt socker som var slut. Det blev verkligen extra gott.
Receptet är vanliga vetebröd ur vår kokbok så det ids jag inte ens skriva upp!

Raw lunch - mindre lyckad


Inte heller den här lunchlådan är helt raw men består av rätt så många raw-komponenter.
Alger och rotfrukter
1 påse sojakokta alger
sockerärtor
morot
kålrot
purjolök
hampafrön (Reneé Voltaire)
Ni ser hur enkelt det är med raw food. Det är för simpelt för att man ska tro det! Har man som jag ett arbete som innebär relativt liten fysisk belastning men deso mer mental är raw-luncherna helt fantastiskt bra! Jag håller mig pigg hela dagen, även efter lunch!

Raw lunch - misosoppa


Kanske är det fel att kalla detta för raw eftersom misosoppan är varm. Ha överseende i så fall, tycker ändå att det är bra nära! Plockade ihop tillbehören i plastpåsar och behövde bara en vattenkokare på jobbet. Det härblev jätte-jättegott!
Misooppa med smakrika tillbehör
Skivade champinjoner marinerade i soja och sesamolja.
Skivad gurka och sockerärtor med smörgåskrasse och lime.
Hampafrön (Reneé Voltaire)
Misosoppa i påse (Reneé Voltaire)
Rör ut soppan i vattnet och blanda ihop allt. Förbered dig på kollegornas sedvanliga hån och trista kommentarer!

Raw lunch - rotfruktssallad


Den här salladen var riktigt god och också riktigt mättande. Utan min nya mandolin hade den inte varit lika rolig att göra.
Snabblagad rawlunch
Morot
Majrova
purjolök
Sockerärtor
blandande nötter
dressing:
smörgåskrasse
lime
rapsolja
salt & peppar

Vardagsmat - BRUN


Ja, brun mat är ju kanske inte så spännande. I ärlighetens namn är inte heller den här maträtten särskilt spännande. Men jag försöker verkligen att komma överens med mig själv om att det också måste få finnas bruna vardagsrätter för att glansmaten ska ha något att kontrastera mot. Den här vardagsrätten tog sig i alla fall till bloggen. Borlottibönor är de godaste brunfärgade bönorna. I torkat tillstånd är de rödbrindlat vackra men kokta försvinner mönstret.
Spagetti med borlotti och soltorkad tomat
1 brk borlottibönor
1brk röd pesto/soltorkad tomatkräm
1 brk creme fraiche
½ brk rucolasallad
2 port. spagetti
Koka pastan, häll av vattnet och blanda med rucolan. Rör samman och värm alla övriga ingredienser, smaka av med salt, peppar och ev. kryddning. Servera!

söndag 22 februari 2009

Valnötsbröd - pure love!


Anna Bergenström låter detta valnötsbröd pryda framsidan på hennes bok "kärlek, oliver och timjan" och jag förstår henne verkligen. Det här brödet sår nog för kärleken!
Jag är helt klart en brödälskare, har alltid varit. Valnötsbröd i synnerhet har varit en alldeles speciell favorit. Det är någonting i valnötsbröd som gör att det smakar så äkta, som glöd, stenugn, eldstad och stugtrygghet. Ja, kanske till och med grotttrygghet!

Jag har tagit Annas "Johns Valnötsbröd" och gjort om litegrann. Jag har grövre mjöl och dessutom lite linfrön i. Jag använder dessutom kallpressad rapsolja och på så vis har ett helt underbart gott bröd fått ett bra omega3-tillskott!

John och Johannas valnötsbröd

1 litet bröd
1/4 pkt jäst
½-1 tsk salt (jag dubblade mängden)
1-2 tsk honung (jag tog ca. 1½)
2 dl ljummet vatten
2 dl rågmjöl
1 dl krossade linfrön+ 1dl kokande vatten (blanda och låt svalna av)
2 msk kallpressad rapsolja
100g grovhackade (brutna) valnötter
3 dl vetemjöl
en generös klick smör till formen

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och honung + ett par msk vatten. Rör ut jästen och tillsätt sedan linfröna, rågmjölet + resten av vattnet.
Rör ner olja, nötter och mjöl. Låt jäsa under handduk ca. 1h.
Smörj under tiden en brödform. Knåda den jästa degen med lite mjöl. Forma till en rulle och lägg ner i formen. Låt jäsa ca. 30min.
Snitta ett kryssmönster i brödet och grädda på 200C ca. 30 min. Låt svalna under handduk.

Jag vet att jag kommer att längta efter det här brödet på ett mycket ohälsosamt sätt när det är slut - vilket förresten är väldigt snart!