fredag 9 november 2007

Jordärtskockssoppa och rostad broccoli

Maria bjöd mig på en underbar födelsedagsmiddag när jag var i Uppsala sist. Jordärtskocka är en av mina favoriter, om inte den allra största till och med, bland rotfrukter och soppan som Maria serverade med hemmixad chiliolja var helt fantastisk. Jag åt med stor girighet.

I onsdags inleddes hälsoveckan här hemma. Vi fyllde kundkorgen med nästan enbart frukt och grönt och ska försöka leva lite extra nyttigt framöver hade vi tänkt. Först ut av favoriterna var ovan nämnda soppa. Eftersom denna sajt inte var planerad förrän igårkväll finns inga bilder på rätterna vi lagat. Jag skriver därför bara upp recepten i detta inlägg.

Jordärtskockssoppa
500g jordärtskockor, skalade och delade i mindre bitar
200 g potatis, mjölig, skalad och delad i mindre bitar
1 lök,hackad
2 vitlök,hackad
8 dl buljong
ca 2 msk havregrädde
1 msk rapsolja
salt och peppar

Stek löken i oljan. Häll på buljongen, låt koka upp. Lägg i rotfrukterna,låt koka upp och koka i ca. 15 minuter. Mixa soppan. Värm upp tillsammans med grädden, smaka av med salt och peppar.


Gula mungbönor med grillad vitlöksbroccoli
Jag beställde gula mungbönor på en ayurvedisk webshop (tillsammans med kala nanak (?), svartsalt, salt med smak av kokta ägg). De ska tydligen vara bra för Kapha-typer. Jag har flera gånger kokat dem med basmatiris och kokosmjölk. Det har varit supergott. Resterna i burken gick åt till denna sallad:

250g gula mungbönor (kan med fördel bytas ut mot olika linser,adzuki eller gröna mungbönor)
1 liten rödlök, finhackad
Risvinäger
Olivolja
Soja
Torkad timjan
peppar, ev. salt

Blanda allt och servera med broccoli, marinerad i:

2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk parmesanost
torkad timjan
salt och peppar

rosta i en ugnsfast form, 200 c i 20 min. Receptet hittat på vegbitch sida (väl värd ett besök!).

Vi goffade ner maten med färska grönsaker och lightkeso.

1 kommentar:

Anonym sa...

roligt att höra! :)

fint att se denna blogg också... har varit sjukt på att dra igång min egen matblogg senaste dagarna, det har dock fallit på att jag inte har digitalkamera.. vill ju helst ha bilder till. men det kanske får funka ändå. gjorde idag en improviserad enkel sallad med spenat, puylinser (kokta med soja, lagerblad och lök) och salladslök och lite vit balsamvinäger och lite tomat på. mmmm. den förtjänade en bild tyckte jag! den blev vacker.